LIFESTYLE

Šest nevjerojatnih stvari koje su izumile žene

Svojim radom obilježile historiju

Autor:(J. Be.)

10.11.2015

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili povijest prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Thomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel. No što je sa ženama koje su svojim radom obilježile historiju? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime donosimo šest super izuma koje potpisuju isključivo žene

1. BRISAČI NA AUTOMOBILU

Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezinog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

"Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena, a njeno ime je Stephanie Kwolek"

2. MONOPOLI

Elizabeth Magie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala 'The Landlord's Game' i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. SOLARNO GRIJANJE

Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena - arhitektica Eleanor Raymond.

"Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni"

4. PIVO

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je prvi proizveo pivo kakvo s uživanem pijemo u današnje vrijeme, no podaci do kojih su istraživanjima došli historičati govore kako je to bila žena, točnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnji piva.

Bila je to vještina koju radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

5. PROTIVPOŽARNE STEPENICE

Prve protupožarne stepenice na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.

6. PANCIRKA

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njezino ime je Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. No to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u 'Inventor's hall of Fame'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.