LIFESTYLE

Sudbina najomraženijeg čovjeka na svijetu je dokaz da se sve vraća!

Podigao cijenu lijeka “daraprim” za 5.000 posto

Autor:(A. Vr.)

20.11.2015

 

Farmaceutska kompanija "Turing Pharmaceuticals” u vlasništvu Martina Shkrelia, najomraženijeg čovjeka na svijetu, prijavila je kvartalni gubitak od skoro 15 miliona dolara.

Shkreli je dospio u žižu javnosti kada je njegova kompanija u septembru podigla cijenu lijeka “daraprim” za 5.000 posto, sa 13,5 na 750 dolara po piluli! Lijek koriste osobe sa oslabljenim imunim sistemom, među kojima i oni oboljeli od virusa HIV i drugih oboljenja.

Njegov besramni potez osudili su i predsjednički kandidati iz redova demokrata i republikanaca Hilari Klinton i Donald Trump, te medicinske grupe i zdravstveni stručnjaci širom svijeta.

Međutim, kako kaže stara poslovica, kako siješ tako žanješ, pa izgleda da se kolo sreće kada je Shkreli u pitanju okrenulo.

Kako navodi “Biznis insider”, "Turing Pharmaceuticals” prijavio je neto gubitak od 14,6 miliona dolara u ovom kvartalu koji je kulminirao krajem septembra.

Neto prihod od lijekova “daraprim” i “vecamil” (koji se koristi za visok pritisak) iznosio je 5,6 miliona dolara.

Međutim, prihod s kraja septembra nije bio uključen u posljednjim podacima.

Nakon kontroverze, Shkreli je obećao da će smanjiti cijenu “daraprima” na pristupačniji nivo, ali i dalje dozvoljavajući kompaniji da ostvari profit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.