LIFESTYLE

Š'A IMA, ĐE S' BA Američki bloger izdao urnebesni priručnik za bosanski sleng!

Brzi vodič

N. K.

1.12.2015

"Bosanski jezik jedinstveno je bogat u skraćenim neformalnim izrazima. Ovo je brzi vodič: savladajte ovih nekoliko izraza i zvučat ćete kao lokalac", poručio je američki autor Mose Hayward svim strancima koji namjeravaju da dođu u BiH.

Hayward je objavio humoristični blog o bosanskom slengu, koji je naslovio "Naučite dovoljno bosanskog jezika da možete nazdraviti, da se možete žaliti i zaprositi nekog".

Blog je napisao nakon posjete BiH, a, kako je objasnio, želio je da otkrije nekoliko važnih "fraza" za one koji ne znaju jezik, ali žele da zvuče kao da znaju.

U prvoj kategoriji su pozdravi i naslovljena je sa "Đes' ba". Prevodeći šta zapravo znači ova fraza, bloger dodaje kako se na nju može odgovoriti sa "evo me".

- Kada upitate nekog "Š'a ima", možete odgovoriti ili sa bezze ili sa niš' posebno. Međutim, treba napomenuti kako su ovo zapravo laži, jer 20 minuta kasnije vrijeme je da počnete da se žalite na sve što ne ide kako treba u vašem životu, od porodice, posla, zemlje, svijeta - piše Hayward i nastavlja:
 
- Ako želite da vodite autentičnu bh. koverzaciju, 80-90 posto vremena treba da se žalite. Ako ništa, naučite reći "joj jest' dosadno". Ekstra bodovi ako naučite: "ubi ova dosada".

Ako se neko žali, nastavlja autor, morate dati sve od sebe da mu popravite raspoloženje i to frazama "Nema frke!" ili "Nemoj srat". Ekstra bodovi u ovoj kategoriji idu ako naučite frazu: "Sve je dobro dok se ne puca."

Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona. Potom autor objašnjava i kako se nazdravljamo, riječima: živio, živjela, živili, živile...

Ako vam se neko sviđa, reći ćete "Ja sam se zacop'o", ako se vi nekoj djevojci sviđate, mogla bi vas pitati "Kaš' me ženit'', a ako želite pitati nekog da vam navrati, kažite, "Hoš doć’?".

Mose potom navodi da svi, koji posjete BiH, moraju iskusiti sevdah - neprevodiv, intenzivan i predivan osjećaj nostalgije.

- Pustite sebi sevdalinku i idemo da učimo bosanski - zaključuje on, uz ovaj snimak na svom blogu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.