LIFESTYLE

Imovina jedan posto najbogatijih na svijetu veća od onog što posjeduje 99 posto ostatka stanovništva

Britanska nevladina organizacija Oxfam tvrdi

Fena

18.1.2016

Imovina jedan posto najbogatijih na svijetu premašila je lani imovinu preostalih 99 posto i to godinu dana prije nego je bilo predviđeno, objavila je u ponedjeljak britanska nevladina organizacija Oxfam prije svjetskog ekonomskog  foruma u švicarskom Davosu.

"Razlika između najbogatijeg sloja i ostatka stanovništva produbila se na spektakularan način u zadnjih 12 mjeseci", piše u izvještaju nevladine organizacije naslovljenom "Ekonomija u službi jedan posto stanovništva", objavljenom prije Svjetskog ekonomskog  foruma (WEF) koji u srijedu počinje u Davosu.

"Prošle godine, Oxfam je predskazao da će jedan posto stanovništva posjedovati više od ostatka svijeta 2016. To se predviđanje realiziralo već 2015., godinu dana ranije", ističe se u izvještaju.

Kao ilustraciju spektakularnog produbljivanja nejednakosti zadnjih godina, nevladina organizacija je izračunala da "62 osobe posjeduju jednako onoliko kao i najsiromašnija polovina svjetskog stanovništva", dok je "ta brojka iznosila 388 prije pet godina".

Po Oxfamu, "od početka 21. stoljeća, najsiromašnija polovina čovječanstva iskoristila je manje od jedan posto ukupnog povećanja svjetskog bogatstva, dok je jedan posto najbogatijih podijelio polovinu tog povećanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.