LIFESTYLE

ILUZIJA SA AMERIČKIM PREDSJEDNICIMA Koga vidite na slici?

Pažljivo pročitajte uputstvo i primijenite ga

(Aj. B.)

22.3.2016

Čini se da ponekada oči i mozak ne sarađuju baš najbolje. Nema boljeg dokaza za to od optičkih iluzija, a ovo je jedna od mnogih koje trenutno kruže internetom. Njeni glavni likovi su bivši američki predsjednici Bill Clinton i Gerorge Bush.

Prije nego što pogledate sliku, pažljivo pročitajte uputstvo:

Prvo se zagledajte u crvenu tačku na vrhu, između Clintonovog i Bushovog lica. Dobro se koncentrišite. Onda pogled prebacite dole, na drugu crvenu tačku između druga dva lica. Šta vidite u donjem paru lica nakon gledanja u tačku?

iluzija

Iluzija sa tačkama

U donjem dijelu su prikazana dva ista lica koja su nastala u fotošopu, spajanjem Clintona i Busha. Međutim, u ovoj iluziji, ukoiko budete prebacili pogleda sa tačke na tačku, zbog načina na koji se mozak poigrava percepcijom, ljudi će vidjeti ponovljeni par, a ne isto lice. Iluziju izaziva efekat koji se naziva neuralna adaptacija i do njega dolazi kada se mijenja način na koji mozak razuijme određene stvari. U pitanju je senzacija slična trenutku kada nam se određena buka čini izuzetno glasnom, ali se ta glasnoća smanjuje kako vrijeme prolazi, piše 24sata.rs.

Neuroni u oku reaguju na kontraste na slici na samom početku bez obzira na ono šta mozak vidi, to jest, registruju sliku spoljnog svijeta. Međutim, negdje u mozgu postoje neuroni koji aktivno konstruišu ono što oko vidi kada gleda spojene slike predsjednika. U zavisnosti od okolnosti, to na sekund može da bude slika Busha ili Clintona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.