LIFESTYLE

Levhe Emine Šabić krase mnoge domove širom svijeta

Mlada Visočanka uživa u bavljenju kaligrafijom

N. SMAJOVIĆ

12.4.2016

Kaligrafija je za mladu Visočanku Eminu Šabić odavno postala više od hobija jer njeni radovi krase brojne domove širom naše zemlje, ali i Turske, Njemačke, Austrije, pa i dalekog Dubaija. Ova 24-godišnjakinja levhe je odlučila praviti za vrijeme ramazana 2014. godine iako je cijeli život uživala u likovnoj umjetnosti. 

Čarobni svijet 

- Nakon završene srednje škole, nisam imala hrabrosti upisati Likovnu akademiju, već sam se opredijelila za ekonomiju. Ipak, umjetnička nit ostala je u meni i odlučila sam, umjesto slike prirode, naslikati levhu koja će krasiti moju sobu. To je bila sura Kewser u obliku broda, a zatražila sam pomoć arabista, jer mi je sve to izgledalo i suviše komplicirano, ali u isto vrijeme i prelijepo - ispričala nam je Emina. 

levha-brod

 Prvi Eminin rad bila je sura Kewser u obliku broda

Kada je završila svoju prvu levhu, naišla je na brojne pohvale prijatelja s društvenih mreža. 

- Počela sam raditi levhe za prijatelje i sve više ulazila u čarobni svijet kaligrafije. Poseban je osjećaj dok nastaje levha, za neke sam se mnogo vezala, a ubrzo nakon toga počele su stizati i prve narudžbe za moje radove. Za izradu levhe ponekad treba i više od mjesec. Poklanjam ih i za rođendane, Bajrame te druga veselja - navela je Šabić.  

Priprema izložbu 

Emina ovih dana priprema i izložbu na kojoj će predstaviti dvadesetak radova. 

- Svaki posao koji se radi iz srca je uspješan, jer je čovjek onda sretan, a ljudi prepoznaju rad i trud. Mladima bih poručila da istraju i rade ono što vole pa od toga mogu pokrenuti i vlastiti biznis - istaknula je Šabić. 

Veoma talentirana

- Kako bih bila sigurna koliko vrijedi moj rad, obratila sam se čuvenom hafizu i našem poznatom kaligrafu Zilku Žolji. Bio je oduševljen mojim radovima i kazao mi je da sam veoma talentirana te da trebam nastaviti raditi. Bila sam presretna nakon tih riječi - ispričala nam je Emina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.