LIFESTYLE

Ovo je najbolja vježba za ravan i čvrst stomak

Naslage masnog tkiva na stomaku nisu samo estetski neprivlačne

(A. Vr.)

21.5.2016

Naslage masnog tkiva na stomaku nisu samo estetski neprivlačne nego i izuzetno nezdrave s obzirom na to da se nakupljaju u abdominalnoj šupljini te okružuju nekoliko važnih organa. Zato su naučnici zadali zadatak istražiti kako određene vrste vježbi utječu na skidanje centimetara s trbuha i struka.

U studiji, objavljenoj u časopisu ‘Journal of Sports Medicine and Physical Fitness’, ispitanici su sedmično izvodili četiri različite vježbe. Jedna grupa ispitanika izvodila je četiri statične kardio vježbe i vježbe snage dok je druga grupa izvodila dvije statične vježbe i dva intervalna treninga visokog intenziteta.

Naučnici su došli do zaključka da je intervalni trening visokog intenziteta najbolji za dobivanje ravnog i čvrstog trbuha. Grupa ispitanika koja je izvodila intervalni trening visokog intenziteta ne samo da je izgubila više tjelesne težine sveukupno, nego i više centimetara u struku te znatno više masnog tkiva s područja trbuha u usporedbi s grupom koja je vježbala statičke vježbe u teretani. Uz to, ispitanici koji su mršavjeli uz intervalni trening visokog intenziteta osjetili su poboljšanje kardio i respiratornog sistema.

Naučnici zaključuju da je najveći plus intervalnog treninga visokog intenziteta u tome što se izvode kratke i intenzivne vježbe pri čemu tijelo radi do krajnjih granica te se tako pospješuje razgradnja ‘najtvrdoglavijeg’ masnog tkiva – onog s trbuha.

U videu pogledajte (i isprobajte) intervalni trening visokog intenziteta od 8 različitih vježbi koji traje 10 minuta i 40 sekundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.