LIFESTYLE

Avion na solarni pogon nastavio put oko svijeta iz Oklahome

Ukupna vrijednost projekta više od 100 miliona dolara

Onasa

21.5.2016

Avion na solarni pogon "Solar impuls 2" nastavio je put oko svijeta i rano jutros je poletio iz Oklahome, a tokom dana bi trebalo da sleti u Dejtonu u američkoj saveznoj državi Ohajo, saopštili su organizatori.

"Naš cilj je da obiđemo svijet sa solarnim avionom i dokažemo da je to moguće izvesti pomoću moderne i čiste tehnologije", navodi se u saopštenju.

Solarni avion je na put oko svijeta poletio iz Abu Dabija 9. marta 2015. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu. Najrizičniji dio putovanja bio je let preko Pacifika, koji je pređen u dvije etape.

Poslije ukupno 120 sati leta od Japana preko Tihog okeana, avion je na Havaje sletio 3. jula prošle godine. Poslije SAD, eksperimentalna letjelica nastavlja put preko Atlantika ka Evropi ili sjevernoj Africi. Avion leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Ukupna vrijednost projekta, pokrenutog 2002. godine, procjenjuje se na više od 100 miliona dolara. Letjelicom na smjenu upravljaju švicarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg.

To putovanje privuklo je širom svijeta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.