LIFESTYLE

TVRDI DA JE BIO OTET: Kremiran i sahranjen, pa se kasnije vratio kući živ i zdrav

Nesvakidašnji slučaj u Kini

(Al. Ti.)

21.6.2016

Jedan sredovječni čovjek koji je proglašen mrtvim prije četiri godine živ se vratio u svoje rodno selo u Kini.

Ma Jixiang (59) patio je od mentalnih bolesti i bez traga je nestao 2009. Tek 2012. policija je pronašla tijelo za koje je DNK analiza pokazala da se “ne može isključiti mogućnost da neimenovano tijelo i Ma Jixiang imaju istog oca”.

Porodica je kremirala tijelo i pepeo su pokopali u selu Tanjialong u provinciji Hunan, a slučaj nestanka smatran je riješenim.

Porodica je potrošila puno novca za spomenik i toteme oko groba kako bi ga “zmajevi, feniksi i dva zlatna lava čuvali u zagrobnom životu”.

ma-1

Grob gdje je navodno bio sahranjen Ma

Međutim, Ma se 22. decembra prošle godine na zaprepaštenje članova porodice, vrtio kući.

Ispričao je da je bio otet i prodan ilegalnoj ciglani, gdje je radio kao rob.

Radio je tri godine, a onda otpušten zbog zdravstvenih problema. Nekoliko mjeseci je bio beskućnik na ulicama Hengjanga, a kasnije je primljen u prihvatilište, u kojem je za adresu prebivališta dao podatke o svojoj rodnoj kući.

Policija je zatim kontaktirala mjesnu zajednicu koja je organizirala njegov povratak.

Nije poznato zašto ga je policija proglasila mrtvim, naročito zato što DNK analize nisu direktno potvrdile identitet žrtve.

Porodica Jixianga osjeća se poniženom jer je organizirala sahranu živog srodnika, što je veliki tabu u ruralnoj Kini. Osim toga, brinu se i za porodic osobe koja i dalje počiva u njihovoj  grobnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.