LIFESTYLE

JAPAN Bez vatrometa na 4. juli - Dan nezavisnosti SAD-a

Nakon što je američki marinac ubio ženu na Okinavi

Srna

23.6.2016

Američki vojnici neće ove godine proslaviti 4. juli uz vatromet u Japanu zbog restrikcija uvedenih nakon što je bivši američki marinac optužen za ubistvo i silovanje žene na ostrvu Okinavi.

Američka mornarica u Japanu saopštila je da je otkazala vatromet u svojim bazama povodom 4. jula - Dana nezavisnosti, što je naredba koja važi za sve američke vojnike u Japanu. Osim vatrometa, zabranjeni su koncerti i zabave sa muzikom u mornaričkim bazama u Acugiju i Jokosuki u blizini Tokija i u bazi Sasebo na jugu zemlje.

Ubistvo žene, čije je tijelo pronađeno u maju, izazvalo je bijes na Okinavi, gdje su tenzije česte zbog krivičnih djela američkih marinaca. Osumnjičeni je optužen da je ubio i silovao djevojku, čije je tijelo bacio, podsjeća AP.

Američki marinci i mornarica od tada su uveli sankcije i restrikcije. Američka vojska navodi da je stopa kriminala među njenim vojnicima niža nego među opštom populacijom.

Vlada japanskog premijera Šinzo Abea podržava vojnu saradnju SAD i Japana, jer Tokio želi da igra veću vojnu ulogu na međunarodnom planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.