LIFESTYLE

Ruski avanturist krenuo u rušenje rekorda u letu balonom oko svijeta

Planira preletjeti oko 33.000 kilometara

Fena

13.7.2016

Ruski avanturist Fedor Konyukhov jučer je poletio iz zapadne Australije kako bi srušio svjetski rekord u samostalnom letu balonom oko svijeta, prenose mediji.

Konyukhov (65) se nada da će srušiti rekord od 13 dana kojeg je 2002. postavio Amerikanac Steve Fosset, poletivši s iste tačke sjeverno od Pertha.

- Volim putovati. To je istina. Imao sam 15 godina kada sam otišao u prvu avanturu. To je moj način života - rekao je Konyukhov televizijskoj stanici ABC u Perthu prije nego što je poletio.

On planira preletjeti oko 33.000 kilometara, na istok preko Australije, zatim preko Novog Zelanda, Tihog okeana, Čilea, Argentine, Atlantskog okeana, Južnoafričke Republike, Indijskog okeana, te nazad u zapadnu Australiju.

Balon će postići brzine od 300 kilometara na sat, te visine između 5 i 8 hiljada metara na kojima su temperature 40 stepeni ispod nule. Konyukhov će biti u stalnom kontaktu s kontrolnim centrom u Belgiji koji će ga obavještavati o meteorološkim prilikama.

Prijašnje Konyukhovove avanture uključuju jedrenje oko svijeta, pješačenje do Sjevernog i Južnog pola, penjanje na Mount Everest, te veslanje preko Tihog okeana u 160 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.