LIFESTYLE

Oslobođen čovjek koji je pokušao da ubije Ronalda Reagana

John Hinckley Junior proveo više od 30 godina u psihijatrijskoj bolnici

Autor:(Am. K.)

10.9.2016

Čovjek koji je 1981. godine pokušao atentat na tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, John Hinckley Junior, pušten je iz psihijatrijske bolnice u Washingtonu, u kojoj je proveo više od 30 godina.

Sud je Hinckleyja proglasio neuračunljivim, zbog čega je poslat na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Washingtonu.

Sudija je u julu ove godine ocijenio da Hinckley više nije opasan za sebe i za okolinu te da će moći živjet s 90-godišnjom majkom u stambenoj četvrti s osiguranjem i ograničenim pristupom javnosti.

hinckley

John Hinckley: Više od 30 godina proveo u psihijatrijskoj bolnici 

- John W. Hinckley mlađi može stalno boraviti u Williamsburgu, u Virginiji, u okviru oslobađanja uz liječenje koje neće početi prije 5. avgusta 2016.", odlučio je sudija Paul Friedman na saveznom sudu u Washingtonu, vidljivo je iz sudskih spisa koje je na uvid tada dobio AFP.

Fondacija Ronalda Reagana se odmah oglasila kratkim saopćenjem u kojemu ističe da "za razliku od sudija misli kako je John Hinckley i dalje prijetnja za druge i odlučno se protivi njegovu oslobađanju".

Hinckley kojem je danas 61 godina, pokušao je u martu 1981. ubiti Reagana na izlasku iz hotela Hilton u Washingtonu, pri čemu je ranio druge tri osobe, među njima i tadašnjeg glasnogovornika Bijele kuće Jamesa Bradyja.

Jedan metak se odbio od predsjedničke limuzine i pogodio Reagana u prsa. Metak je prošao tik pokraj srca.

Napadač je smješten u psihijatrijsku bolnicu u saveznoj prijestolnici prije više od trideset godina.

Na suđenju koje je trajalo dva mjeseca izjavio je da je htio ostaviti dojam na glumicu Jodie Foster koju je gledao u filmu "Taksist".

U pucnjavi na Reagana ranjen je i njegov sekretar za štampu James Brady, koji je zbog teških povreda mozga do kraja života bio u invalidskim kolicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.