LIFESTYLE

Istraživanje koje razbija iluzije: Zaboravite teretanu, deblji muškarci su privlačniji

Richard Bribiescas, profesor antropologije na Sveučilištu Yale

Redakcija

1.11.2016

Punašniji muškarci žive duže, atraktivniji su ženama i uspješniji su u prenošenju svojih gena nego mršaviji muškarci, tvrdi se u članku The Telegrapha.

Debljanje nakon dobivanja djeteta zbog smanjene količine testosterona možda ne odgovara 'macho' idealu, ali zapravo produžuje život i jača imunološki sustav, tvrdi Richard Bribiescas, profesor antropologije na Sveučilištu Yale.

Postoje dokazi da ovi muškarci rjeđe doživljavaju srčani udar i rjeđe dobvaju rak prostate, dok je studija iz 2008. godine pokazala da muškarci s jakim metabolizmom imaju oko 50 posto veću vjerojatnost da umru od onih čija tijela prilikom mirovanja izgaraju manje energije.

'Macho ideal vas čini bolesnim', kazao je profesor Bribiescas.

'Dok su muškarci prosječno krupniji i fizički jači od žena, oni imaju izvjesnu slabost. Teže se bore protiv infekcija i bolesti nego žene i osim toga naprosto ne vode računa o sebi. To ima izraženo negativan efekt na brzinu kojom muškarci stare', kaže Bribiescas.

Bribiescas također tvrdi da tjelesna popunjenost povećava vjerojatnost da će muškarci svoje vrijeme ulagati u odgoj djece prije nego na traganje za novim partnericama, dok bi ih veća debljina mogla učiniti atraktivnijim ženama.

Među muškarcima koji su postali očevi u kasnijim godinama su Robert De Niro, koji je dobio dijete u 68. godini i Rod Stewart, koji je imao 66 kad se rodilo njegovo osmo dijete.

'Jedan od efekata niske razine testosterona je gubitak mišićne mase i povećanje masnog tkiva.', kaže  Bribiescas  u knjizi 'Kako muškarci stare. Šta evolucija otkriva o muškom zdravlju i smrtnosti'.

'Ova promjena u tjelesnoj strukturi ne samo da potiče muškarce da kupuju šire i udobnije tipove hlača nego također omogućuje hormonalnu situaciju u tijelu koja efektivnije podupire investiranje u očinstvo.'

Istraživanje slijedi medijski trend 'očinskog tijela' kojim se sredovječne muškarce hvali zbog njihove punašne vanjštine.

Ipak, studija Sveučilišta Cambridge je prošle godine pokazala da žene koje su u potrazi za ocem za njihovu djecu trebaju odabrati trkače na duge staze, koji uobičajeno imaju vrlo malo masnog tkiva, a često imaju snažniju seksualnu želju i veći broj spermija, piše The Telegraph.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.