LIFESTYLE

Šveđani predstavili 13 spiralnih tornjeva: Avaz Twist Tower među najljepšim na svijetu

Portal SvD Naringsliv predstavio najljepše nebodere i najveće atrakcije

A. S.

17.12.2016

Potrošene su milijarde eura za njihove izgradnju, ali su najljepši na svijetu. Švedski portal SvD Naringsliv (www.svd.se) izabrao je 13 najljepših tornjeva na svijetu, a među njima svoje mjesto je našao i Avaz Twist Tower, najveći toranj u regionu, koji je i najveća atrakcija svih turista koji u ove zimske dane dolaze u glavni grad Bosne i Hercegovine.
 
Šveđani su bili precizni pa su za svaki toranj ponešto napisali. Evo njihovih komentara za svaki neboder:
 
Sarajevo – Avaz Twist Tower
 
Ovaj toranj dosta liči na one s Bliskog istoka. No, Avaz Twist Tower se ističe po tome što se nalazi u Bosni i Hercegovini. U glavnom gradu Sarajevu, ovaj toranj je visok 176 metara i u njemu se nalazi redakcija „Dnevnog avaza“, bosanskog medija. Avaz Twist Tower je u više navrata bio hvaljen zbog estetike.

avaz
 
Bahrein – United Tower
 
Iako njegova gradnja neznatno kasni, United Tower pruža prekrasan pogled na grad,. Toranj ima 47 spratova i luksuzni hotel s pet zvjezdica. Mnoštvo ureda i stambenog prostora stane u 200 metara visokom tornju.

bahrein
 
Panama City – F & F Tower
 
Poslovna zgrada F & F Tower (bivši Revolution Tower) u Panama City je završen 2011. godine. Visok je 242 metra i na sedmom mjestu je na popisu deset najljepših svjetskih nebodera prema sajtu Emporis, koji se bavi najvećim građevenima na svijetu. Njegova gradnja koštala je 46 miliona eura.

panama
 
Shanghai  - Shanghai Tower
 
Ovaj toranj je drugi po veličini u svijetu, odmah iza Burj Khalifa u Dubaiju. Visok je 632 metra, a gradnja je trajala sedam godina. Emporis ga je nagradio najboljim svjetskim neboderom. Shanghai Tower ima 106 liftova i gradnja je koštrala dvije milijarde eura.
 

Miami – Grand bay Tower
 
Toranj je visok 98 metara i imaju dva identična nebodera. U njemu je i 98 stanova, a odnedavno ima i penthouse na vrhu, s dvije etaže na prodaju, piše Mansion Global. Procjena je da je gradnja koštala 26 miliona eura. Posjeduje i privatni bazen The Grove, na mjestu gdje je nekada bio poznati Grand Bay hotel.

miami
 
Nagoya - Gakuen Spiral Towers

Japanski grad Nagoya ima 170 metara visok toranj. poznati Gakuen Spiral Towers je bio dovršen u 2008. i u njemu se nalaze tri škole za srednje obrazovanje.

nagoya
 
Abu Dhabi  - Capital Gate
 
Capital Gate u Abu Dhabiju je završen 2010. godine, visok je 160 metara i ima svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveća nagnuta zgrada na svijetu (16 stepeni). Toranj je građen s posebnom tehnikom. Gradnja je krenula od sredine tornja.

abu-dhabi
 
Malmo – Turing Torso

Zgrada je visoka 190 metara. Poznati arhitekta Santiago Calatrava je kreator ovog nebodera, koji je dovršen 2005. godine. Sajt Emporis ga je izabrao kao najljepši na svijetu. Planirana početna gradnja od 950 miliona eura na kraju je udvostručena, na 1,8 miliona eura.

malmo
 
Cayan Tower - Dubai
 
Ovaj toranj u Dubaiju visok je 260 metara. Gradnja je završena 2013. godine, kada je postao najveći zakrivljeni neboder, nadmašivši Turing torso.

dubai
 
Kuwait – Al Tijaria Tower
 

U Kuwait Cityju uzdiže se 218 metara visok neboder iznad razine mora. U njemu je pet spratova trgovine, s luksuzno opremljenim uredima. Za gradnju ovog nebodera trebale su četiri godine, a završena je 2009.

kuwait
 
Taipei - Zhu Yin Yuan Tower
 
U tajvanskom glavnom gradu Taipeiju ima toranj od 98 metara, otvaranje je planirano za septembar naredne godine. Toranj je neobičnog dizajna, a arhitekta je dobio inspiraciju ljudskim DNK-a, te je pokriven s više od 23.000 stabala.

taipei
 
New York - The Eleventh
 
Danski arhitektonska kompanija Bjarke Ingels Group preuzeo je gradnju tornja na Manhattanu u New Yorku. Dva nebodera će biti visoka 91 i 122 metara, te se očekuje da će biti dovršeni u 2019. godine, piše Business Insider.

new-york
 
Mississauga – Apsolute World Tower
 
Ovi tornjevi se nalazi u istočnoj Kanadid, visoki su 179 i 161 metar. Kolokvijalni naziv je "Marilyn Monroe kule", završen je 2012. godine. Prvobitno je bilo planirano da bude samo jedan neboder, ali je nakon pozitivnih kritika proširen.
 

mississauga

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.