LIFESTYLE

Građani BiH "guglali" sve: Od pokemona do samog Google-a

U regionu situacija slična

Redakcija

17.12.2016

U 2016. godini, korisnici interneta širom svijeta najviše su pretraživali pojmove “Pokemon GO”, “iPhone 7”, “Donald Trump” dok su se Evropljani najviše interesovali za sport, objavio je vodeći svjetski internet pretraživač Google.

EURO 2016 u fudbalu ove godine je bio najpopularniji pojam koji su Hrvati tražili ove godine. Na drugom mjestu su se našle Olimpijske igre, dok su izbori bili na trećem mjestu.

Kao i u ostatku svijeta, Pokemoni su i u Hrvatskoj bili jedan od najpopularnijih pojmova koje su pretraživali ove godine.

Sudeći po pretragama, komšije jako vole igre jer su Agar.io i Slither.io ušle među 10 najpopularnijih pretraživanja, a između njih je i ovogodišnji Big Brother.

Informacije oko izbora i podatke iz Državnog izbornog povjerenstva toliko su tražili da su oni došli na 7. mjesto.

Pogled na Google Trendove u proteklih 12 mjeseci pokazuje da je nakon Facebooka i YouTubea treći najpopularniji upit u Hrvatskoj “24”, a potom slijede jutarnji i google.

U Srbiji su rezultati dosta drugačiji nego kod sjevero-zapadnih komšija, pa na listi najpopularnijih rezultata pretrage Pokemona nema, ali je tu turska serija Karagul, Popcorn (program za gledanje filmova putem torrenta).

Prvo mjesto, na svu sreću ipak zauzima pretraga za Olimpijskim igrama. Što se riječi koje su se najčešće našle kao upit na pretraživaču, prva mjesta zauzimaju facebook, youtube, blic, google i kurir, dok su najveći trend rasta imali izrazi: “lalafo”, “farma 7”, “radio s2”, “jelena marjanović”, “crna ruza”.

U Bosni i Hercegovini je situacija relativno slična u odnosu na “komšiluk”, bar ako su internet pretrage u pitanju.

Pa su u Republici Srpskoj najčešće kucani upiti “facebook”, “youtube”, “google”, “fb” i “pik”. Među izrazima koji su se najčešće kucali u traku za pretraživanje našli su se i “pokemon go”, “izbori 2016”, igrica “slither.io”, “cik bih”, “euro 2016”, “crkveni kalendar” ali i “Jelena Krsmanović”, ubijena pjevačica koja je u Srbiji najčešće pretraživana pod drugim prezimenom – Marjanović.

U Federaciji BiH se među prvih pet rezultata pretrage našao i olimpijski grad – Sarajevo, a po svemu ostalom je situacija manje-više ista u odnosu na ostale. Među izrazima koji su se najviše pretraživali svoje mjesto su našle tri igrice “Pokemon GO”, “Roblox” i “Slitherio.io”, reality emisija “Farma 7”, kao i kalendar za početak namaskih vremena za 2016. godinu – “vaktija 2016”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.