LIFESTYLE

Nije ni kometa, a ni asteroid: Iz NASA-e priznali da nemaju pojma šta juri prema Zemlji

Objekat tamniji od ugljena

(Al. Ti.)

7.1.2017

Sljedećeg mjeseca će pored Zemlje proletjeti vrlo neobično nebesko tijelo – njegove karakteristike su toliko čudne da čak ni najveći NASA-ini stručnjaci ne znaju o čemu je riječ.

Objekt naziva 2016 WF9 uočen je u novembru prošle godine, u NASA-inom projektu NEOWISE, kada su zapravo otkrivena dva nebeska tijela.

Naučnici vjeruju da je objekt širok jedan kilometar, a najbliže Zemlji, na udaljenosti od 51 milion kilometara, naći će se 25. februara, objavila je NASA.

Trenutno se približava orbiti Jupitera. A prije nego što se okrene oko Zemlje i vrati u vanjski dio Sunčevog sistema, proći će ispot Asteroidnog pojasa i Marsa.

2016 WF9 je prilično zbunio NASA-ine stručnjake koji još uvije ne znaju je li to komet, asteroid ili nešto treće.

"Ne zna se je li taj objekt možda nekada bio komet, ali nas uči tome da je granica između komete i asteroida vrlo nejasna… Ko zna, možda je vremenom izgubio svoje prave karakteristike koje se sada možda nalaze ispod njegove površine", otkrio je James ‘Gerbs’ Bauer, zamjenik direktora NASA-inog Laboratorija za raketnu propulziju.

Prema općem pravilu, asteroidi su stjenoviti ili imaju više metala, dok su kometi najčešće više “ledeni”.

2016 WF9 je taman i nema refleksiju, što je odlika komete, ali nema karakterističnu prašinu niti plinoviti rep koji definira komete.

"Riječ je o vrlo tamnim objektima", kaže Joseph Masiero, naučnik iz projekta NEOWISE. “Možemo ih uporediti s novim slojem asfalta na cesti. To bi izgledalo tamno poput ugljena, a ovi objekti bi mogli biti čak i tamniji”.

Iz NASA-e poručuju da, uprkos tome što se još ne zna o čemu je tačno riječ, nema baš nikakve opasnosti za Zemlju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.