LIFESTYLE

Mračne sile oblikuju svijet? Svi Trumpovi ljudi nose misteriozni znak, a evo i zašto...

Neobične ukrasne iglice

Redakcija

7.1.2017

Najbliži saradnici Donalda Trumpa imaju mnogo toga zajedničkog, svi su okorijeli bogataši i bijelci, a nose i upadljivu trouglastu značku.

Znak za koji su mnogi korisnici društvenih mreža prokomentarisali da podsjeća na znak iluminata, trouglastog je oblika i ljubičasto-srebrne boje.

Naravno, nezaobilazne su bile teorije o pripadnosti tajnim društvima, a neki su čak povlačili paralele sa nacistima, koji su ljubičastim trouglom obilježavali homoseksualce.

Ipak, "New York Post" je brzo otkrio o čemu se zapravo radi: Trumpovim saradnicima neobične ukrasne iglice podjelila je tajna služba, a sve zbog lakše identifikacije prilikom propuštanja osoba u krug blizak novom predsjedniku SAD.

Za sada nije poznato zbog čega je iglica baš ljubičasto-srebrne boje, te ima li to neko posebno značenje ili ne. David Graham, profesor semiotike izjavio je za portal "Vokativ" da ga slične značke podsjećaju na doba nacizma.

Hitlerovi podanici koristili su trouglaste značke kako bi identifikovali homoseksualce, dok su slične oznake nosili i osuđenici u kampovima. Ipak, smatram da nacisti definitivno nisu bili inspiracija Trumpovom timu za nošenje ovih iglica - rekao je Graham.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.