LIFESTYLE

„Čovjek-drvo“ izliječen poslije 16 operacija (VIDEO)

Doktori, konačno, smatraju da su uspjeli

Redakcija

9.1.2017

Bangladešanin Abul Bajandar, koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija zbog izuzetno rijetkog genetskog kožnog poremećaja, operiran je 16 puta.

Doktori, konačno, smatraju da su ga izliječili.

Bajandar je nazvan „čovjekom-drvetom“ zbog velikih drvenastih izraslina na njegovoj koži, uzrokovanih izuzetno rijetkim nasljednim genetskim poremećajem Epidermodysplasia verruciformis, također poznatim i kao Levandovski-Luc displazija.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli s tretmanima i operacijama prije godinu, a do sada su odstranili pet kilograma izraslina s njegove kože.

Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Bajandar će biti prvi zabilježni slučaj izliječenja ovog rijetkog oboljenja.

- Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju djecu u rukama. Sada se osjećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući - kaže Bajandar.

Doktorka plastične hirurgije Samantha Lal Sen opisala je Bajandarov oporavak kao „nevjerovatnu prekretnicu u historiji medicinske nauke“, dodajući da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

- Operirali smo ga 16 puta. Šake i stopala su sada skoro potpuno u redu. Otpustit ćemo ga u narednih 30 dana, ali će biti podvgrnut zahvatima još nekoliko puta, da bismo mu usavršili oblik šaka - istakla je Lal Sen.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.