LIFESTYLE

Prodaju se suveniri sa OI u Sarajevu: Na prodaju i olimpijska baklja!

Zajedno sa ostalim interesantnim suvenirima

(M. M.)

13.2.2017

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu održane su 1984. godine, a olimpijske baklje, koje je tada napravila japanska kompanija Mizurnose, sada se, zajedno sa ostalim interesantnim suvenirima prodaju putem eBaya.

Originalna baklja nalazi se u Olimpijskom muzeju Lausanne u Švicarskoj još od 2006. godine. Ipak, kolekcionari na internet oglašivačima nude ostale verzije olimpijske baklje, kojih je u svijetu ostala samo nekolicina. Tako jedan vlasnik sarajevske olimpijske baklje iz Srbije za nju traži 2.299 dolara, dok vlasnik iz BiH traži nešto manje novaca, tačnije, 2.030 dolara.

Najskuplji suvenir sa OI u Sarajevu je participacijska medalja, a njena vrijednost je 5.500 dolara. Na drugom mjestu je poster Andyja Warhola, koji inicijalno vrijedi 2.950 dolara - dok treće mjesto zauzima upravo olimpijska baklja.

Inače, tradicija nošenja olimpijskog plamena prestavlja omaž grčkom bogu Zeusu, ali i Grčkoj, zemlji kolijevci najmasovnijih sportskih takmičenja na svijetu. Olimpijska baklja uvedena je 1936. godine na OI u Berlinu, prvim Igrama koje su filmski dokumentovane. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.