LIFESTYLE

Oprah Winfrey zna put do uspjeha: Neka vam briga o samom sebi bude prioritet

Održala inspirativni govor studentima na fakultetu Smith College

Piše: A.M.

3.6.2017

Neka vam briga o samom sebi bude prioritet. Tako ćete naći "ispunjenje", a to je glavna definicija uspjeha. Ako sebe stavite na posljednje mjesto i izgorite, nećete imati ništa za druge, kao ni ciljeve koje nastojite postići.

Ovim riječima američka voditeljica Oprah Winfrey otkrila je tajnu uspjeha tokom govora studentima na fakultetu Smith College.

Pozvala je studente da žive s namjerom i traže ispunjenje kroz "služenje", jer je tajna uspjeha, kaže Oprah, upravo "moć služenja".

Podsjećanja radi, Winfrey je postala milijarderka tako što je krenula od nule i stvorila zaista zavidnu karijeru.

- Samospoznaja je ključ, otkrijte svoje talente i uložite cijelog sebe u službu svojih ciljeva. Briga o sebi je prioritet koji vodi do ispunjenja - poručuje Winfrey.

Winfrey se pozvala na autora Garyja Zukava, koji vjeruje da morate biti svjesni onoga u čemu ste dobri i što trebate učiniti, to je vaša služba.

Drugim riječima, ne razmišlja o nesebičnosti, ona govori o samospoznaji.

Ono što bi Winfrey savjetovala da se svako od nas zapita je: “Kako mogu koristiti”, “koji su jedinstveni talenti koje mogu ponuditi", "šta mi je posebno namijenjeno da radim”.

Njezini savjeti upućuju na to da biste trebali raditi ono što volite.

Prije svega, trebamo se zapitati "zašto" za sve što radimo. Moramo vjerovati da radimo nešto smisleno. Ne biste se smjeli osjećati kao da biste mogli raditi svoj posao nesvjesno, već biste trebali aktivno koristiti svoje talente.

Winfrey je objasnila da se preokret u njenoj karijeri dogodio kada je odlučila da televizija više neće koristiti nju, već da će ona koristiti televiziju za stvarenje platforme koja će koristiti gledateljima.

- Često ne shvatamo ko bismo trebali biti, jer smo prezauzeti pokušavajući živjeti prema tuđim idejama. Drugi ljudi i njihove ideje ne određuju vašu sudbinu. Kada vam postane jasnije ko ste zaista, bit će vam lakše odlučiti šta je najbolje za vas. Svaki put kad potisnete neki svoj dio i dopustite drugima da upravljaju vama, zanemarujete priručnik kojeg vam je vaš "stvaratelj" dao i uništavate "projekt sebe" - poručila je Winfrey.

Ona je i dodala da put prema izvrsnosti počinje onda kada uskladite svoje misli i riječi s namjerom da tražite više od sebe.

- Vjerujem da svako od nas ima lični poziv koji je jedinstven kao otisak prsta. Najbolji način za uspjeti je tako da otkrijete šta volite, a onda da pronađete način kako da svoje talente ponudite drugima u formi službe, predanog rada te tako da dopustite da vas energija svemira vodi. Budite i zahvalni na onome što imate, jer ćete imati još više. Ako se usmjerite na ono što nemate, nećete nikada imati dovoljno. Ipak, dajte sve od sebe u ovom trenutku jer ćete biti u boljoj poziciji u idućem trenutku - rekla je Winfrey.

Usmjerila se i na obrazovanje mladih žena.

- Kada obrazujete djevojku, vi je samo ne obrazujete. Učite je da stvara prilike - kazala je Winfrey.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.