LIFESTYLE

Zaplešite uz Avaz.ba: Kizomba, senzualni ples koji označava žurku, druženje, okupljanje prijatelja

Avaz/ E. Hadžihasić

Piše: M. KUNARAC

2.6.2017

Većina plesova metafora su života, odnosno svaki od njih kroz pokrete prepriča ljudsku romantiku, smijeh ili tragediju.

Upravo tako, u drugoj kratkoj plesnoj školi portala Avaz.ba, donosimo vam ples kizomba, koji priča o neobičnoj prisnosti partnera.

Ako niste čuli za kizombu, riječ je o prilično mladom i trenutno popularnom plesu porijeklom iz Angole. Kizomba je, inače, riječ koja potiče iz starog angolskog dijalekta kimbundu i znači žurka, druženje, okupljanje prijatelja.

Ovaj ples nastao je osamdesetih godina tako što su muzičari ublažili tradicionalni zvuk sambe i usporili ritam kako bi muzika privukla mlade.

Ples predstavlja jedan poseban doživljaj, jer veoma blizak kontakt, vođenje i praćenje čine da se uspostavi jedna neobična komunikacija između partnera.

Posebna konekcija i prisnost. Ples je veoma senzualan i odlikuje ga blago talasasto i sporo kretanje tijela. Zahvaljujući zajednicama emigranata koji su se okupljali u Portugaliji i osnivali svoje klubove, kizomba se vrlo brzo proširila po Portugaliji, a zatim i po celoj Evropi.

Portal Avaz.ba, u saradnji s najvećim Plesnim klubom u BiH "Astorija" iz Sarajeva, donosi vam serijal latinoameričkih i standardnih plesova pomoću kojih ćete moći da naučite osnovne korake ovih plesova.

Osnovne korake ovog plesa možete pogledati u videoprilogu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.