LIFESTYLE

Mučan život velike muzičke dive: Dva puta je silovana, bavila se prostitucijom i umrla je u najvećoj bijedi

A.Z.

19.7.2017

Imala je težak život, a sa samo deset godina silovao ju je susjed u siromašnom kvartu, a onda je uslijedilo još jedno silovanje.

Poslije prvog silovanja, čuvena pjevačica Billie Holiday poslata je internat, gdje su prema njoj bili strogi i kažnjavali su je .

Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe - napisala je u svojoj autobiografiji. 

Godine 1928. preselila se u New York, gdje je sa samo četrnaest godina doživjela drugo silovanje, nakon čega se okrenula prostituciji, a onda su je i uhapsili. Poslije izlaska iz zatvora dobila je prvu gažu i to potpuno neočekivano. Ona se prijavila kao plesačica, ali vlasnik joj je rekao da ne valja, ali ju je pustio da otpjeva svoje.

- Gosti su tada zaboravili na piće - prisjećala se Billie Holiday koja se proslavila u Hameru svojim neobičnim glasom.

Nju su veliki muzičari otkrili 1933., ali se tokom nastupanja u SAD suočila s rasnom diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu natjerali su je da zacrni lice da je, zbog njene svijetle puti, niko ne bi zamijenio za belkinju.

Tokom četrdesetih godina već je počela mnogo da pije, a njen prvi muž, Jimy  Monro uveo ju je u svijet heroina pa je ona zaradu uglavnom trošila na drogu. Ona je 1947. uhapšena zbog posjedovanja heorina i deset mjeseci je bila u federalnom zatvoru poslije čega joj je zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima koji su joj i donosili zaradu. Drugo hapšenje uslijedilo je 1949. u San Francisku. 

Život kakav je vodila ju je uništavao na sve načine. Nakon razvoda od Monroa, zaljubila se u dilera, ali zatim i u mafijaša koji se koristio njenim imenom za velike biznis planove.  

Pedesetih je već izgubila glas i posljednje dvije godine života provela je izgubljena u alkoholu i drogi. 

Godine 1959. primljena je u bolnicu zbog problema s jetrom i srcem, a tada su je ponovo uhapsili i ispred njene bolničke sobe postavili su čuvare.

Jedna od najpozantijih džez pjevačica umrla je 17. jula i u trenutku smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu i 75 centi na bankovnom računu i samo 44. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.