Nakon što je kolega ozlijedio dijete, robot čuvar počinio je samoubistvo

Avaz.ba

Novi sigurnosni robot koji je trebao brinuti o osiguranju zgrade počinio je samoubistvo. Možda zato jer je njegov kolega prekršio prvi zakon robotike. 

Knightscope K5, robot koji služi kao ispomoć osiguranju i patrolira uredskom zgradom u glavnom gradu SAD zaletio se ravno u fontanu.

- Naša zgrada je dobila robotsko osiguranje. Utopio se. Obećavali su nam leteće aute, a umjesto toga smo dobili suicidalne robote - napisao je radnik Bilal Farooqui, a njegova fotografija postala je viralna.

Uskoro za Steve, kako su u zgradi nazvali robota, napravili i komemoraciju, a na njegovom krevetu (tj. portu za punjenje) ostavili cvijeće, dirljive poruke…

Prije sedmicu, isti tip robota ozlijedio je dijete u kalifornijskom trgovačkom centru, što je izravno kršenje prvog zakona robotike.

Teški i jeftini

Robot pripada tipu nazvanom Knightscope guard i sličan je onima koje Uber koristi za patroliranje po svojim parkiralištima. Visok je 1.60 metara, a teži čak i do 140 kg. Takvi roboti patroliraju po unaprijed programiranim rutama i mogu snimati videsnimke normalnom i infracrvenom kamerom.

Iznajmljuje ih se u paru – dok jedan patrolira, drugi puni baterije, i to za sedam dolara (47 kuna) po satu. To je tri dolara (20 kuna) manje od minimalne satnice u Californiji.

Više o:

robot samoubistvo
NA VRH

Podijeli članak na