LIFESTYLE

Feng shui za vaš dom: Japansko drvo novca

Piše: Avaz.ba

21.7.2017

Čovjek je biće prirode stoga bi trebalo da uvijek bude okružen biljkama. Pored toga što uljepšavaju prostor i stvaraju kiseonik, za neke od njih se čak smatra da privlače novac u vašu kuću.


Japansko drvo novca krasula ili parac (Crassula ovata) može jako dugo trajati uz adekvatnu njegu i uzgoj. Kod nas je ime parac, dobila vjerovatno zbog toga što joj listovi podsjećaju na kovanice novca.


Krasula vodi porijeklo iz močvara središnje i Latinske Amerike, ali je kao ukrasno saksijsko sobno cvijeće prvo počela da se gaji u Aziji.


U japanskoj kulturi, ova biljka ima ulogu privlačenja novca, a ovo vjerovanje su prihvatili ubrzo u Kini a potom i u cijelom svijetu. Feng Shui filozofija također smatra da ćete imati dosta novca ako krasulu postavite na odgovarajuće mjesto u domu, obično odmah pored ulaznih vrata.


Krasula može da naraste i do tri metra, a cvjeta tokom zime otvarajući divne bijele cvjetove. Održava se slično kao kaktusi, u zemlji koja sadrži dosta pijeska, šljunka i lomljene cigle, a ne traži mnogo vode, dosta je otporna i ne napadaju je štetočine.

A najbitnije je da može da se kupi po veoma povoljnim cijenama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.