LIFESTYLE

Evo na šta trebate paziti prilikom voženje u tunelu

Avaz.ba

25.7.2017

Poput kretanja po svim specifičnim dijelovima prometnice, i vožnja u tunelu ima svoje zakonitosti.

Prije ulaska u tunel, kao i nakon izlaska iz njega, prilagodite brzinu vožnje. Ne zaboravite skinuti sunčane naočale. Uključite svjetla na vozilu. Držite dovoljan razmak od vozila ispred. Ne zaustavljajte se u tunelu. Dođe li, ipak, do kvara, nesreće ili zastoja u tunelu, obavezno uključite sva četiri pokazivača smjera.

Ako možete, postupno zaustavite vozilo na ugibalištu ili uz krajnji desni rub. Ostanite u vozilu i preko radija slušajte upute operatera centra za upravljanje – oni vas vide zahvaljujući kamerama ugrađenima u tunele.

Ako morate izaći iz vozila, najprije na sebe navucite reflektirajući prsluk.

Provjerite približava li vam se drugo vozilo. Ako možete, iz vozila izađite kroz desna vrata. Nikad ne hodajte kolnikom, već samo pješačkom stazom.

Za izravnu komunikaciju s operaterom koristite najbliži SOS telefon.

U slučaju požara na vozilu izvezite ga uz tunela ako je to ikako moguće. Ako to nije moguće, zaustavite ga na ugibalištu ili uz desni rub kolnika. Isključite motor.

Na označenom SOS mjestu u tunelu aktivirajte alarm. SOS telefonom pozovite pomoć. Uzmite aparat za gašenje požara i pokušajte ga ugasiti. Ako je požar izvan kontrole, krenite prema izlazu iz tunela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.