LIFESTYLE

Živan Nešković drži neobičan rekord: S brkovima dugim 1,2 metara predvodio stotine svadbenih povorki

Nešković: „Nema muškarca bez brkova“

Piše: Lj. Lj.

26.7.2017

Sedamdesetogodišnji Živan Nešković iz zaseoka Ogorelica u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine već decenijama drži nezvaničan rekord – vlasnik je najdužih brkova u Semberiji. Živan kaže da su njegovi brkovi svojevremeno bili dugi 60 centimetara s jedne i isto toliko s druge strane. Ukupno, dakle, 1,2 metra.  

Neškovića su mnogi upoznali, od Triglava do Đevđelije, jer je godinama, u skladu s običajima, organizirao i predvodio stotine svadbenih povorki kao čajo.

A čajo mora biti komunikativan, narodski čovjek, ne smije imati tremu dok izgovara zdravicu, mora poznavati stare običaje, ali i moderne navike mladih bračnih parova, kaže Živan Nešković.

Sa sjetom govori da je nekad dobro živio i bio je zadovoljan dok mu je supruga bila živa. Danas, kada je sam, nema puno volje i elana za njegovanje brkova, ali ni za neke druge svakodnevne obaveze u svom domaćinstvu.

- Sve sam imao dok sam životnu saputnicu imao kraj sebe. Danas me pomalo muči visok pritisak, a pritisnule su me i mnoge nevolje. Imanje je veliko, ne žalim se, ali hoću da kažem da je puno bolje bilo za Titove vladavine. Na svadbama se nekad puno zarađivalo. Na jednoj romskoj svadbi ostao sam punih sedam dana - prisjeća se svoje mladosti Živan Nešković te dodaje kako još vjeruje u narodnu izreku da „nema muškarca bez brkova“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.