LIFESTYLE

Saznajte šta je zabranjeno u najpoznatijim ljetnim destinacijama

Avaz.ba

26.7.2017

Svake godine se turisti tokom ljetovanja ponašaju sve slobodnije i dok su na odmoru čini se kao da izgube kontrolu. 

To smeta lokalnom stanovništvu, kojima se na taj način remiti red i mir, a mnogo njih se žali da često policija ništa ne poduzima. Međutim, čini se da je tome došao kraj, jer su mnoga ljetovališta uvela kazne turistima koji se neprimjereno ponašaju. 

Evo na šta bi trebali da obratite pažnju, ako riješite da otputujete ovog ljeta, da ne biste platili veliku kaznu na popularnim plažama. 

Hrvatska 

Ova zemlja postaje svake godine sve popularnija među turistima, a njihova ostrva prosto oduzimaju dah. Mnoge poznate ličnosti i bogati Rusi ovdje ljetuju gotovo svake godine. Međutim, zbog sve slobodnijeg ponašanja turista grad Hvar je uveo izuzetno visoke kazne.

Na društvenim mrežama se već komentira da turisti sada rizikuju da budu kažnjeni sa 600 eura ako nose kupaće kostime na ulicama. Ako im slučajno padne na pamet da naokolo šetaju u toplesu, žena samo u gornjem delu kupaćeg, a muškarac golih grudi, kazna je 500 eura, a ako piju ili jedu u javnosti moraće da plate kaznu od čak 700 eura. 

Zakon je stupio na snagu u junu, a gradonačelnik Hvara je rekao da su svi turisti dobrodošli ali da moraju da nauče da se ponašaju. 

- Povraćaju po gradu, obavljaju nuždu na svakom uglu, hodaju bez majica, puze, leže onesviješteni - rekao je on svojevremeno za hrvatske medije. 

Ovaj potez je pokrenuo debatu na internetu. Neki su rekli da bi ovo moglo odbiti turiste, dok se drugi složili da su ovakve mjere neophodne. Gradonačelnik grada Paga se jdnom prilikom žalio na golotinju, primitivizam i pijanstvo britanskih turista. 

Španija

Često kažu da ljetovališta u ovoj zemlji imaju jako visok prag tolerancije za neprimjereno ponašanje turista, posebno Britanaca. Svjetski mediji su već pisali o žurkama i noćnom provodu koji se odvija u Magalufu, Mallorci i Ibizi. 

Ove godine su vlasti Evropske unije zabranile alkohol na letovima do ovih destinacija, kako bi se ponašanje turista malo dovelo u red. 

Vlasti Magalufa su otišle korak dalje pa su uvele čak listu stvari zbog kojih će turisti platiti kaznu ako ih slučajno prekrše. Kazne se kreću od 100 eura do čak 3.000. Spisak zabranjenih stvari obuhvata da nema tuča po ulicama ili davanja lažnih podataka, ali i da više neće biti tolerisan seks u javnosti. 

Dobro je poznata priča jedne britanske turistkinje (18) koja je oralno zadovoljavala čak 24 muškaraca, a njen snimak je obišao planetu. 

Francuska 

Ova zemlja sa druge strane ima drugačiji problem. Zbog povećanog broja terorističkih napada vlasti su zabranile muslimankama da nose burkini i da budu previše pokrivene na plaži. 

Ako prekrše ovu zabranu suočavaju se sa kaznom od 150 eura. 

Italija 

Mnogi turisti su željeli iskusiti koliko je "život lijep" u Italiji, pa su vlasti ove zemlje morale uvesti kazne kako bi takve stvari stavile pod kontrolu. 

Verona je propisala kazne od 25 do 500 eura za razne aktivnosti kao što su spavanje u javnosti, kupanje u fontani, nošenja bikinija u javnosti i slično. 

U Rimu će turista koji se bude kupao u fontani platiti kaznu od 500 eura, a također je u ljetnjem periodu zabranjeno da se jede ili pije u javnosti. 

Venecija je zabranila kupanje u svojim kanalima, a njeni stanovnici su već protestirali zbog prevelikog broja turista koji prevazilaze broj lokalnih građana, pišu nezavisne.com


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.