LIFESTYLE

Naučnici vjeruju da su ''pronašli'' recept protiv starenja

Ilustracija

Avaz.ba

28.7.2017

Istraživači su otkrili da je moguće - usporiti ili čak obrnuti različite aspekte starenja u cijelom tijelu - dopunjavanjem zrelih matičnih ćelija koje kontroliraju kojom brzinom tijelo stari....

Mala grupa neurona koja izgleda čvrsto zadržava starenje zove se hipotalamus i nalazi se u osnovi mozga.

Ova studija se obavila na laboratorijskim miševima. Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nature", pokazalo je da kako broj ovih ćelija vremenom prirodno opada, ili ako je njihova funkcija prekinuta, organi tijela stare i metabolički procesi starenja su brži, pa se smrt javlja ranije.

- Naše istraživanje pokazuje da broj hipotalamičkih nervnih matičnih ćelija prirodno opada tokom života životinje, a ovaj pad ubrzava starenje. Također smo utvrdili da efekti ovog gubitka nisu nepovratni - izjavio je profesor Cej.

Starenje bi moglo biti zadržano povratkom ovih matičnih ćelija - ili molekula koje oni proizvode - dodao je on. Naučnici smatraju da će ljudi vjerovatno reagirati na utjecaj matičnih ćelija hipotalamusa na isti način kao i miševi.

Hipotalamus djeluje kao centralna procesorska jedinica računara koja regulira širok spektar bioloških funkcija u tijelu i povezuje živce i hormone. Jedan od njegovih najvažnijih zadataka je održavanje homeostaze - zadržavanje različitih dijelova tijela na stalnom, stabilnom i uravnoteženom nivou.

Među brojnim funkcijama tijela, hipotalamus utiče na kontrolu temperature, apetit, krvni pritisak, otkucaje srca, cikluse spavanja, seksualni nagon i varenje. On radi pomoću složenog niza hormona. Ključne ćelije hipotalamusa su „matične ćelije“ koje sazrijevaju da bi proizvodile nove neurone. Istraživački tim profesora Ceja posmatrao je šta se događalo s ćelijama, dok su zdravi miševi starili.

Otkrili su da se broj matičnih ćelija hipotalamusa počeo smanjivati kod životinja oko deset mjeseci starosti, nekoliko mjeseci prije nego što se obično pojavljuju znaci starenja kod ove vrste. Miševi u zarobljeništvu žive najduže dvije do tri godine.

- U dubokoj starosti kod dvogodišnjih miševa, većina tih ćelija je nestala. Kada smo matične ćelije kod miševa srednjih godina selektivno poremetili vještački, to je dovelo do 'znatno ubrzanog starenja'. Oni miševi sa poremećenim matičnim ćelijama uginuli su ranije od ostalih - rekao je Cej

Sljedeći korak bio je ubrizgavanje matičnih ćelija hipotalamusa u mozgove miševa čija je zaliha ovih ćelija bila vještački potrošena, kao i u mozgove "normalnih" starih miševa.

U obje grupe životinja različita mjerenja, uključujući analizu tkiva i procjenu mišićne izdržljivosti, koordinacije, socijalnog ponašanja i mentalne sposobnosti, pokazuju da je starenje bilo usporeno ili preokrenuto.

Anti-ejdžing efekti su praćeni na molekulima zvanim mikro-RNA koje su oslobodile matične ćelije.

Kao prvi korak ka novim tretmanima protiv starenja, naučnici sada pokušavaju da identificiraju specifične vrste mikro-RNA protiv starenja i eventualno druge tečnosti iz matičnih ćelija hipotalamusa koje mogu igrati važnu ulogu u ovom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.