Francuzi postavili rekord u istovremenom uzlijetanju balona

Avaz.ba

Uzlijetanjem u isto vrijeme 456 velikih balona za panoramske letove, u Francuskoj je oboren svjetski i Guinnessov rekord postavljen prije dvije godine kada su zajedno poletjela 433 balona.

- Stalno napredujemo i ponosni smo na ovaj rekord, učinjeno je mnogo -rekao je organizator Lorenskog svjetskog festivala balona, koji je zajedno sa sudijom potvrdio obaranje rekorda.

Taj bijenalni festival, najveće okupljanje balona na svijetu, počeo je uprkos lošim predznacima: meteorološki uslovi su onemogućili uzlijetanje u nedjelju i srijedu. 

I danas je nebo bilo prekriveno oblacima, ali je vjetar bio dovoljno slab i pokušali su obaranje rekorda.

- Malo smo se bojali jer ti pokušaji se obično odvijaju u prvoj nedjelji, kada je tu najviše pilota - organizator festivala.  

On je naveo i da je trebalo 45 minuta da se svi baloni postave na uzletište, u četiri reda dužine šest kilometara. U obaranju rekorda su učestvovali piloti iz 45 zemalja, a posmatralo ih je više hiljada turista.

Desio se samo jedan manji incident kada je britanski pilot udario u dalekovod. Balon je oštećen ali niko nije povrijeđen. Inače, ovaj festival se održava od 1989. godine.

Više o:

Baloni
NA VRH

Podijeli članak na