LIFESTYLE

Koja bivša članica YU najviše voli Tita

Avaz.ba

31.7.2017

Iako je od njegove smrti prošlo skoro 40 godina, može se reći da je Josip Broz Tito „historijski evergreen“, budući da sve vezano za njegov lik i djelo i dalje zaokuplja mnoge koji danas žive u državama regiona, a i šire.

Vjerovali ili ne, nedavno je čak sprovedeno istraživanje koje donosi zanimljive informacije – koliko ulica i trgova su bivše članice Jugoslavije nazvale po Titu?

Rezultati istraživanja koje je sproveo Giorgi Comai koje je objavljeno prije sedmicu dana navode da od gotovo četiri miliona ulica u Hrvatskoj gotovo dvadesetak nosi Titovo ime. Ista brojka odnosi se na Makedoniju, pa se može reći da su ove dvije zemlje najveći ljubitelji njegovog lika i djela.

Na trećem mjestu se našla BiH sa 19 ulica, a Srbija na četvrtom sa 15 (Kosovo je potpuno lišeno ulica sa njegovim imenom). Slijede Slovenci sa 14 i Crnogorci sa 7.

Inače, čak su i Prag, i Alžir svojevremeno imali ulicu i trg koji su nosili njegovo ime, a Republika Gvineja otišla je korak dalje, pa se Josip Broz svojevremeno nalazio i na novčanici od 500 gvinejskih silisa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.