LIFESTYLE

Otkrivamo koje ljubavne priče u Disneyevim crtićima najbolje prikazuju ljubav, a koji junaci uopće nisu jedno za drugo

Avaz.ba

11.8.2017

Često se može čuti da Disney mladima daje nerealnu sliku ljubavi u kojoj uvijek i za svakoga postoji "princ na bijelom konju", ali kad se suoče sa realnim situacijama u stvarnom životu nerijetko se iz korijena razočaraju.

Međutim, to ipak ne znači da u Disneyevim crtićima nema pravih kvalitetnih ljubavnih priča, ali i onih potpuno disfunkcionalnih. Stoga možda samo drugačiji ugao gledanja na ljubavne priče iz crtaća koje obožavamo, može značiti da baš svaki od njih sa sobom nosi jednu važnu ljubavnu lekciju.

Ovo je lista Disneyevih ljubavnih priča, od najmanje funkcionalne do idealne.


Arijel i princ Erik - ne samo što se ona zbog njega odrekla svog glasa, da bi u zamenu dobila noge, već sa druge strane Erik nju vara sa Vanesom i iako je Arijel tu, on vjeruje da tamo negdje i dalje postoji "ona prava". Da ne pričamo o tome što kroz cio film uz njegovo ime ide titula princa, dok se maltene i zaboravlja da je i ona takođe princeza. Na kraju se prosto ima utisak da su se oni na jedvite jade na kraju spojili u par čija ljubav ni na kraju filma ne djeluje toliko ubjedljivo.


Ljepotica i Zvijer - Čudovište kidnapuje oca žene koja mu se dopada, pa onda kidnapuje i nju. Ali sve je to nekako u redu jer joj on daje knjige i maltene se tu razvija stokholmski sindrom. Svakako nije zdrav način na koji djeca treba da uče šta je ljubav.


Pokahontas i Džon Smit - Dok je Pokahontas vesela, slobodna i divlja djevojka koja voli prirodu i životinje, on je neka vrsta rasiste i simbol onih koji bi danas da grade zid oko Amerike. Ona čak zbog njega mijenja i način odjevanja i frizuru, ali srećom on biva vraćen u Englesku, te jedina lekcija može biti da žena ne treba u ljubavi da izgubi sebe.


Snježana i njen šarmantni princ - U ovom crtiću iz 1937. se prvi put predstavlja lik "princa na bijelom konju" koji je sudbonosan i fatalan u isto vrijeme, samo što ovaj princ izgleda nikako da se odluči šta želi i dolazi da spasi svoju ljubav tek kada je možda prekasno.

Aurora i njen šarmantni princ - Ovde se ideja "princa na bijelom konju" malo razvija ali on i dalje želi da ljubi usnule obraze, kao da su njegovi poljupci spasonosni. Poruka - djevojke, ne valja misliti da vas može spasiti muškarac niti da ste bez njih izgubljene.

Pepeljuga i njen šarmantni princ - I evo ga opet. samo je sada nadobudan, bogat, ima cio svijet pod nogama pa tako i svaku ženu na ovom svijetu. Al opet je nezadovoljan. A ona je jadna i izmučena kako zbog smrti majke tako zbog činjenice da je svakoga dana žrtva porodičnog zlostavljanja maćehe. I onda se oni sreću, kao spas jedno drugom, kao jedina životna nada i radost jedno drugom. A gde je tu ljubav?

Mulan i Šang - Ovo je najzgodiniji par u Diznijevim crtaćima. On ogroman, zgodan i mišićav, ona malena i mršava. Međutim ovaj par se sreće nakon što su oboje slijedili svoje snove i bili uporni i harbri, što celoj priči daje mnogo kvalitetniji početak nego kod ostalih crtaća gde su princeze žrtvovale svoju pravu sebe zarad muškarca.

Aladin i Džasmin - Ona je zaštitnica životinja i priča sa svojom mačkom, on je vrcav i priča sa svojim majmunom. Oni su drugačiji, ali opet isti i pritom, svako ostaje svoj. Ona ne skriva svoju seksualnost, on joj na tome ne zamjera. Iako je malo laže oko toga ko je, što skoro svako radi tokom udvaranja, ovo je svakako jedan jako kvalitetan početak ljubavne veze.

Simba i Nala - Ovo dvoje su najbolji "ljudi" na cijeloj našoj listi, iako jedini zapravo nisu ljudi. Isprva su bili najbolji prijatelji zbog čega se njihov odnos oduvijek zasnivao na međusobnom poštovanju. Oni se smeju činjenici da će iznenada postati roditelji, zasmjejavaju jedno drugo tokom teških perioda, a ona ga ohrabruje da se vrati u svoje kraljevstvo i svrgne svog ujaka. Usput njihova hemija je toliko vidljiva i očigledna da bukvalno poželimo da budemo lavovi da bi mogli da imamo ovakvu ljubav. Na njih se treba ugledati!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.