LIFESTYLE

Njihova ljubav nema granice | Ona ima 98, a on 94 godine: Upoznali su se u teretani i od tada im je život postao bajka

Avaz.ba

13.8.2017

Gertruda Mokotof i Alvin Man upoznali su se prije osam godina u teretani u blizini New Yorku, a i danas tamo treniraju dva puta nedjeljno. Međutim, ništa u ovoj ljubavnoj priči ne bi bilo čudno da ona nema 98, a on 94 godine.

Čim su se upoznali, odmah su "kliknuli". Zajedno su izlazili vikendima i gledali pozorišne predstave držeći se za ruke. Vrlo brzo, odlučili su da zajedno provedu preostale dane svojih života.

Alvin Man živio je u svojoj planinskoj kući u obližnjem gradiću, gdje je pronašao svoj mir kada se kao mladić vratio s mora gdje je radio u američkoj trgovačkoj mornarici. U jeku Drugog svjetskog rata prijavio se u mornaricu kao 19-godišnjak, a 1947. pokrenuo je svoj posao na Manhattanu. Svoj "mali komad raja" kupio je 1960. i kaže da nikad ne bi mogao da izdrži da živi u gradu. 

Prvi brak mu je trajao 20 godina do razvoda, a iz tog braka je dobio svoje jedino dijete, sina Marka Mana koji je sada kao 71-godišnjak bio vjenčani kum svome ocu. Drugi brak, s umjetnicom i historičarkom umjetnosti Majbel Kart koja je imala dvije kćerke, trajao je 45 godina sve do njene smrti 2007. godine.

Prošle godine, Alvin je postao najstarija osoba koja je dobila diplomu fakulteta Mount St. Mary, a u maju ove godine dodijelili su mu i počasni doktorat. Na diplomi je počeo da radi još sa 70 godina dok je bio na Floridi, ali sa 93 je odlučio da svoje studiranje privede kraju, pa se dvije i po godine vozio 150 kilometara dvaput nedjeljno da prikupi još 30 bodova, koliko mu je nedostajalo. 

- Učili smo o mnogim historijskim događajima kao što je Drugi svjetski rat, Vijetnamski rat i Korejski rat, ali to su bile stvari koje sam ja zaista proživio. Nije čudo da sam odlično riješio većinu ispita - ispričao je za New York Times.

Gertruda Mokotof i Alvin Man vjenčali su se 5. avgusta u lokalnoj gradskoj općini. Tamo su razmijenili zavjete pred gradonačelnikom i 50 članova porodice i bliskih prijatelja. Alvinov komšija i dalje ne može da se načudi kako sa svoje 94 godine ruši stabla, izvlači ih iz šume svojim starim traktorom i redovno kosi travu. A zatim, priča komšija, trčkara za Gertom poput školarca. 

Prosidba se dogodila nakon jedne od posjeta Metropolitan Operi.

- Ja sam njega pitala da me oženi. Umorila sam se od trčanja za njim - izjavila je Gertruda Mokotof sa osmijehom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.