LIFESTYLE

Red Bull Cliff Diving: Najbolje skakačice i skakači svijeta zagrijavaju se uz zadivljujući nebeski fenomen

Piše: (A. S,)

22.8.2017

Prije nego se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2017 takmičenjem na Hell's Gateu u Texasu vrati s ljetne pauze, Helena Merten (Australija), David Colturi (SAD), Andy Jones (SAD) i Orlando Duque (Kolumbija) su na svoj način obilježili prvo potpuno pomračenje sunca u SAD-u.

Njihovi skokovi s 20 metara visoke platforme u McMinnvilleu (Oregon) snimljeni su zahvaljujući specijalnim ogledalima visoke optičke kvalitete. Na poljani su napravili posebnu skakaonicu i bazen u koji su skakali, kako bi u samo 55 sekundi koliko je trajalo potpuno pomračenje napravili zanimljive fotografije. Bilo je veoma zanimljivo iskustva za skakače i fotografa.

Borba za titule je u punom jeku: Orlando Duque je iznenađujući lider u poretku muškaraca pred početak drugog dijela ove već uzbudljive sezone, dok je aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland ponovo vodeća u konkurenciji žena prije povratka na scenu svoje prve pobjede u karijeri.

Na tamnoj pozadini neba bez tračka sunca, skakalo je nekoliko vrhunskih svjetskih skakača i skakačica koji će se 3. septembra takmičiti u Texasu (SAD). 

Među četvoro skakača koji su imali sreće da učestvuju u ovom snimanju našla se i kolumbijska legenda cliff divinga, Orlando Duque, kojemu nije prvi put da se nađe u udarnim vijestima zahvaljujući impresivnim skokovima koje je izvodio diljem svijeta, uključujući njegov čuveni skok iz helikoptera ispred Kipa slobode u New Yorku 2013. godine.

Ovaj 42-godišnjak - koji uživa u svom velikom povratku ove sezone i trenutno se nalazi na čelu poretka muškaraca - iščekuje takmičenje u Texasu i buduće okršaje s šestostrukim prvakom Garyjem Huntom (UK), kao i domaćim favoritom Davidom Colturijem, koji je također učestvovao u snimanju za vrijeme pomračenja sunca.

Sa tri različita pobjednika iz isto toliko takmičenja (posljednji u nizu bio je italijanski skakač s pozivnicom Alessandro De Rose), dosadašnji tok devete sezone teško da je mogao biti uzbudljiviji. U četvrtom dolasku Svjetskog prvenstva na Hell's Gate, Meksikanac Jonathan Paredes - koji je na svim takmičenjima ove godine bio vodeći nakon dvije od četiri serije skokova - pokušaće toj listi dodati četvrto ime.

U prvenstvu žena, braniteljica titule Rhiannan Iffland je i u sezoni 2017 nastavila sa pobjedničkom formom. Ona će pokušati da se ponovo popne na vrh pobjedničkog podija u Teksasu, gdje je 2014. godine održano premijerno takmičenje prvenstva žena i gdje je Australka prije godinu dana u svom debitantskom nastupu zabilježila prvu pobjedu.

Na ulasku u drugu polovinu Svjetskog prvenstva 2017, svjetska elita cliff divinga je spremna da osvoji Teksas, gdje desetine hiljada gledalaca planiraju da prate takmičenje iz plovila na jezeru Possum Kingdom. Odmah nakon Teksasa najbolje skakačice i skakači dolaze u Mostar na Stari most, gdje će se 15. i 16. septembra održani peta serija svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.