LIFESTYLE

Lansiranje odradili bez greške ali na njemu su izgubili milione

SpaceX

Avaz.ba

25.8.2017

Privatna američka kompanija za svemirska istraživanja SpaceX uspješno je lansirala tajvanski satelit iz avio baze Vandenberg u Californiji u četvrtak.

Raketa Falcon 9 je poletjela i poslala u svemir Formosat-5, satelit tajvanske Nacionalne svemirske organizacije za nadgledanje Zemlje, priopćio je SpaceX. To je prvi satelit dizajniran i izrađen na Tajvanu.

Malo kasnije se Falcon 9 uspješno vratio na Zemlju.


No, ovo posljednje lansiranje nije bilo baš isplativo za SpaceX. U orbitu su lansirali satelit koji je težak tek 474 kilograma, dok Falcon 9 raketa može ponijeti 50 puta teži teret. Naime, Tajvanci su još 2010. platili 23 miliona dolara za let Falconom 1, dok danas tipično lansiranje Falconom 9 košta 62 miliona. No, odgode i mala potražnja za ranijim raketama, dovele su do odbacivanja Falcon 1e rakete i fokusiranja na Falcon 9. Kasnije eksplozije raketa i dodatne odgode, stavili su Tajvance na čekanje, ali oni su imali potpisan ugovor za fiksnu cijenu - kako god SpaceX lansira satelit. Wired je izračunao da bi im gubitak bio oko 14 milijuna dolara.

Kompanija sa sjedištem u Californiji prvi put je koristila djelomično recikliranu raketu za lansiranje satelita u martu.

Rakete za višekratnu upotrebu smatraju se ključnima za smanjivanje cijene svemirskog leta budući da se NASA okreće privatnim kompanijama za prijevoz robe i eventualno astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.