Zarađuju na nama: Aplikacija za prognozu dijeli vašu lokaciju

Avaz.ba
27.08.2017 23:14

Nakon raznih aplikacija koje su na ovaj ili onaj način pratile korisnike, sada je otkriveno da je korisnike pratio i AccuWeather - aplikacija za vremensku prognozu. Osim što su pratili ljude, te su podatke dijelili dalje, čak i ako su korisnici rekli da to ne žele.

Nakon što je otkriven skandal, AccuWeather je objavio novu verziju aplikacije za koju tvrdi da više ne dijeli podatke korisnika koji su rekli da ne daju dozvolu za to, piše BBC.

Iako su uklonili ovaj sporni detalj, ZDNet piše da su novi testovi pokazali da AccuWeather, kad je dijeljenje lokacije uključeno, i dalje dijeli podatke o lokaciji s drugim oglašivačem.

Cijelu aferu otkrio je sigurnosni stručnjak Will Strafach koji je napisao na Mediumu kako je AccuWeather prikupljao podatke i dijelio ih kompaniji Reveal Mobile koja je to mogla prodavati trgovcima za preciznije oglašavanje. AccuWeather kaže kako "ozbiljno" shvaćaju privatnost korisnika i da su često išli dalje od zakonskih zahtjeva zaštite korisnika. 

Inače, milioni korisnika koriste upravo AccuWeather na Android i iOS uređajima, a Strafach navodi kako je upravo na iOS verziji otkrio ovo slanje informacija. Naime, aplikacija je slala GPS podatke, ime i adresu Wi-Fi routera i je li vam uključen Bluetooth. A ako su korisnici rekli da ne žele slati GPS podatke, podaci o Wi-Fi routeru mogli su se koristiti da se stvori slika o kretanju korisnika.

AccuWeather je na kraju objavio priopćenje u kojem su rekli kako rade na tome da u budućnosti nikakvi podaci ne idu u Reveal Mobile. Naime, nekoliko detalja u njihovom priopćenju je sporno. Navode da je Revealov SDK mogao doći do tih podataka, koje oni nisu koristili. Pitanje je zašto nisu dovoljno provjerili softver u startu. Potom navode i da su uklonili Revealov SDK iz iOS aplikacije dok oni ne naprave potrebne promjene tda bi konačni rezultat trebao biti da se ne šalju nikakvi podaci. Ova riječ trebao također ne zvuči previše uvjerljivo.

Tagovi

AccuWeather
NA VRH