LIFESTYLE

Rendija su svi smatrali ludim kada je kuću ogradio "vodenom branom" protiv poplava

Piše: S.Me.

31.8.2017

Rendi Vagner (Randy Wagner) iz malog okruga Rošaron (Rosharon) u Teksasu, odlučio se na jedan nesvakidašnji potez kada je čuo da njegovoj oblasti prijete obilne padavine koje su najavili meteorolozi. Neoklijevajući, odlučio je da se pripremi unaprijed tim vremenskim uvjetima koji prijete velikim poplavama. Tako što će svoje imanje zaštiti jednim nesvakidašnjim potezom, na koje su njegovi susjedi gledali začuđujuće i nazvali ga "ludim" kada su vidjeli šta je sve uradio kako bi zaštitio svoju kuću od poplava.

- Svi smo mislili na početku da je lud, kada je počeo da gradi sistem "AquaDam" vodene brane oko svog imanja, ali ispostavilo se da je to bila genijalna ideja, jer su naše sve kuće iz susjedstva poplavljene a njegovo imanje i dalje je na suhom - rekao je Rendijev susjed za lokalne medije.

Rendi je u odlučnosti za zaštiti svoju kuću od poplava. Kupivši "AquaDam" sistem protiv poplava kojeg je našao na internetu. Otputovao je u Luizijanu da preuzme narudžbu, gdje su ga uputili, kako da na pravilan način postavi branu. Zatim se odmah vratio u Teksas i bacio na posao kako bi sve bilo spremno prije nego što dođe oluja Harvi, koja je donijela velike vremenske neprilike tom području i poplavila mnogobrojne domove.

Sistem protiv poplava je dug 120 metara, a visok 80 centimetara. Potrebno je bilo ispuniti ga vodom tako da se može oduprijeti pritisku vode koji bi rastao usljed nivoa vode koji bi nadolazio. Ali, u ovom slučaju ipak nije prelio Rendijevu branu, jer je bio u strahu da bi nivo vode mogao da još više nadođe. To se ipak nije desilo i svoje je imanje uspio da zadrži na suhome.


Ovu zanimljivu priču zabilježili su mediji. Nakon čega je Rendi dobio velike pohvale od običnih ljudi, ali i lokalnih vlasti kako bi se u budućnosti ljudi trebali pripremati za ovakve ili slične neprilike i pokušali koliko toliko obezbijediti jer državne službe ne mogu pristići svima u pomoć, kada je vanredna situacija kao ova sa Harvijem u pitanju.

U nastavku pogledajte video:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.