LIFESTYLE

Četiri državne himne koje više nikada nećete čuti na sportskim takmičenjima

Avaz.ba

4.9.2017

Neke države u Evropi više ne postoje pa se ni njihove himne više ne koriste. Druge su, pak, promjenile svoja uređenja pa su se i odlučile riješiti svoje prošlosti zbog kojih ih je sramota.

Sportsko nadmetanje često je jedina okolnost u kojoj većina ljudi ima prilike da čuje neku nacionalnu himnu. Naravno, u svijetu interneta niko nikoga ne može spriječiti da sluša što god želi.

Postoje neke državne himne koje i da hoćete više ne možete da čujete na utakmicama. Zašto? Zato što su države koje su ih pjevale u međuvremenu nestale, ili su promijenile uređenja pa odlučile da se oproste od svojih himni.


1. Njemačka Demokratska Republika, poznatija kao Istočna Njemačka ili po njemačkoj skraćenici DDR, u periodu 1949-1990. godine, dakle tokom cijelog svog postojanja, imala je samo jednu himnu koju nikada nije promenila. Himna se zvala "Auferstanden aus Ruinen" (Dignuta iz ruševina). Autor kompozicije je bio Hans Ajsler, a teksta Johanes Beher.

2. Kraljevina Italija je tokom cijelog svog postojanja, u periodu 1861-1946. godine, imala samo jednu himnu koju je komponovao Đuzepe Gabeti 1831. godine. Zvala se "Kraljevska fanfara i marš zapovesti" ili prosto "Kraljevski marš". "Legenda Pijave" ju je nakratko smjenila nakon rušenja Musolinija, da bi konačno bila zamenjena sadašnjom himnom kada je nakon Drugog svjetskog rata proglašena Republika Italija. Ipak, prve dvije titule prvaka svijeta u fudbalu Italijani su osvojili pod ovom himnom.

3. Socijalistička Republika Rumunija je tokom posljednje etape svog postojanja, prije nego što će vlast komunista biti srušena, u periodu 1977-1990. godine, imala himnu pod nazivom "Trei culori" (Tri boje) čiji je autor bio Čiprijan Porumbesku. Smjenila je himnu pod nazivom "Te slăvim, Românie" (Slavim te, Rumunijo) koja je bila na snazi od 1953. godine.

4. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Da, himnu "Hej, Sloveni" smo ostavili za kraj i morali smo da je spomenemo. Napokon, bila je to naša himna koju smo decenijama iz sveg grla pjevali! Tekst je napisao slovački pesnik Samo Tomašik, kompozitor nije pouzdano utvrđen, a postala je vremenom panslovenska himna (Poljaci imaju istu melodiju i dalje). Interesantno je što je njen status državne himne u Jugoslaviji zakonski uređen tek 1977. godine, a čak i tada je definisana kao privremeno rješenje dok se ne dođe do trajnog, što se nikada nije desilo. Tako se od AVNOJA pa do kraja ova pjesma izvodila praktično ad hok, a SFRJ u suštini nikada nije imala zvaničnu himnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.