LIFESTYLE

Kupio Van Gogovu sliku od 10 miliona eura za 16,5 KM

(A. S.)

5.9.2017

Marko Marković (45) iz Beograda, koji se slučajno našao na vašaru u Aranđelovcu, obilazeći ulične tezge i prodavce zastao je ispred prodavaca slika. U moru slika, ipak mu je jedna zapala za oko - slika Vinsenta Van Goga (Vincent van Gogh), platio je svega 1.000 dinara (16,5 KM), a onda je uslijedio međunarodni haos, piše Aranđelovacinfo.rs.

Marković je, naime, kupio "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ jednu od dvije ukradene slike Vinsenta Van Goga.

U decembru 2002. godine ukradene su dve slike iz Muzeja Vinsenta Van Goga u Amsterdamu. Za samo nekoliko minuta dva lopova su provalila i uzela slike "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ i Pogled na more u Sheveningenu“.

Zajedno, slike vrijede oko 25 miliona funti.

Lopovi su osuđeni na zatvor godinu dana kasnije, i sve do danas slikama nije moglo da se uđe u trag.

Marko Marković iz Beograda 28. avgusta došao je u posjed slike za koju su mnogi smatrali da je izgubljena, a riječ je o slici "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ , i slika je na volšeban način stigla u njegove ruke.

- Sasvim slučajno sam se našao na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umjetnosti, i pasionirani kupac slika, primijetio sam da se na jendoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju.  Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući ukucao sam na internetu ne bi li saznao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim. 

Prema onome što sam vidio, a što su potvrdili par uglednih antikvara, riječ je o slici Van Goga, koje je ukradena. O tome najbolje svjedoči i njegov potpis, i prema riječima svih eksperata koji su ga vidjeli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegaciju iz Muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnoost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju - rekao je Marković za holandski portal amsterdam News

Da li će Marko Marković postati milioner, i kako će se završiti ova priča, i odakle Van Gog na vašaru saznat ćemo uskoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.