LIFESTYLE

Evo šta uspješni ljudi uvijek nose sa sobom

Avaz.ba

11.9.2017

Iako se zapisivanje smatra već zastarjelom tehnikom, ono zapravo podstiče razvoj ideja. Dok pišete, mozak analizira i fokusira se na bitno.

Neki od najuspješnijih biznismena koriste tradicionalan organizacioni trik, gdje god idu, nose sa sobom svesku i olovku.

Bil Gejts i Ričard Brenson koriste svesku za zapisivanje ideja. Sa olovkom i papirom pri ruci, ova dva mogula lakše prate i pamte sve što im padne na pamet tokom dana.

- Ne znam gdje bih bio da nemam olovku pri ruci da zapišem ideje čim mi padnu na pamet - otkrio je Brenson.

Šeril Sendberg, direktorica operativnih poslova na Facebooku, smatra da je sveska nešto poput dnevnog planera. Ona u nju zapisuje sve što treba da uradi, a kada to završi pocijepa tu stranicu.

Čim vam nešto padne na pamet, zapišite jer u suprotnom ćete to vjerovatno zaboraviti.

Zapisivanjem informacija iz kratkoročnog sjećanja "prebacujemo" u dugoročno. Ideje naglo dolaze, i isto tako, brzo nestaju.

Zapisivanje ciljeva ih osnažuje: svakodnevno podsjećanje i usmjeravanje čovjeka mu olakšava ostvarenje.

Fokusiranje energije na bitne svakodnevne stvari, zapisivanje sprječava rasipanje pažnje, energije i vremena na nebitne sitnice.

Zapisivanjem zadataka, popisa namirnica i dnevnih obaveza, čovjek rasterećuje svoj mozak, pa je usmjereniji na ono što radi, znajući da ništa neće zaboraviti.

Ako čovjek ima problem, uvijek je dobro zapisati ga, kao i ideje kako da se taj problem riješi, na taj način rasterećuje se mozak i ima se jasnija slika rješenja.

Zapisivanjem upoznajemo sami sebe, a gledajući unatrag na svoje bilješke čovjek može da analizira kako raspoređuje vrijeme, na šta se fokusira i na taj način jednostavnije stvori sliku krajnjeg cilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.