LIFESTYLE

Na prodaju Hitlerove gaće: Organizatori aukcije u Americi strahuju od novih sukoba

Avaz.ba

12.9.2017

Na krilima protesta neonacista i propagatora dominacije bijele rase u Šarltosvilu u Virdžiniji, ludilo je počelo da se širi Amerikom. Hitlerovo donje rublje sa monogramom prodaje aukcijska kuća „Aleksander Historikal Aukšns“ u Česapiku u državi Mariland. Onlajn aukcija počinje 13. septembra.

Nacistički diktator je 1938. godine ostavio nekoliko bokserica u austrijskom park-hotelu „Grac“, a očekuje se da će se prodati po cijeni između 4.000 i 5.000 dolara. Austrijska porodica koja upravlja hotelom čuvala je donje rublje decenijama. Unuk vlasnika nedavno je odlučio da proda bokserice na aukciji.

Bijele prugaste gaće su „kao nove“ i opisane su kao „iznenađujuće velike“ - dužine 49 cm, sa strukom od 99 cm, jer se Hitler „grozno oblačio i nosio široku odjeću“. Na aukcijskom spisku se takođe navodi da se „na vešu nalazi njegov monogram - A. H. na desnoj strani šlica“.

Očekuje se da će potpisana kopija Hitlerovog rasističkog manifesta „Majn Kampf“, autobiografske knjige koja ukazuje da je vođa nacističke partije postao antisemita, kao i na njegove eugenicističke planove koje je kasnije sprovodio, biti prodata za čak 20.000 dolara.

„Aleksandre Historikal Aukšns“ prodaje i Hitlerov globus, koji je američki vojnik uzeo kao suvenir iz Hitlerove kuće u Bavarskoj. Očekuje se da će se globus prodati za oko 100.000 dolara.

U ostale „znamenitosti“ Trećeg rajha, koji se prodaju na aukciji, spadaju Hitlerove čaše za koktel sa monogramom, za koje se očekuje prodaja po cijeni između 750 i 1.000 dolara, kao i suncobran koji je pripadao Hitlerovoj supruzi Evi Braun, čija je očekivana cijena čak 1.500 dolara.

Prošle godine, donje rublje Eve Braun, ljubičaste boje, britanska aukcijska kuća „Filip Serel“ prodala je za nevjerovatnih 3.828 dolara. Očekivalo se da će ih prodati za oko 528 dolara.

Predsjednik aukcijske kuće Bil Panagopulos naglašava da se predmeti neće prodavati nepodobnim kupcima.

„Ako bi Ričard Spenser (vođa bijelih rasista) došao ovde ili probao da kupi nešto onlajn, izbacio bih ga“, rekao je Panagopulos.


Međutim, dodao je on, „isti ljudi koji bi kupili unionistički ili konfederalni mač ili poštanske markice zainteresovani su i za ove predmete“.

„Liga protiv klevetanja“, nevladina organizacija iz SAD, čija je misija da zaustavi klevetanje jevrejskog naroda i izbori se za pravdu za sve ljude na svijetu, zabrinuta je zbog prodaje predmeta koji „privlače pogrešan tip ljudi“.

Zamjenik direktora te organizacije Ken Jakobson kaže da će, „neke ljude privući ti predmeti iz dobrih historijskih razloga“.

- Međutim, zabrinuti smo zbog ovakvih aukcija, zato što se poslije njih ekstremni elementi osjećaju ohrabreni, rekao je Jakobson. - -- Moramo se zapitati da li su ovom aukcijom ohrabreni ili ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.