LIFESTYLE

Masovno uzimaju bolovanje zbog pečenja paprike: Nišlijama se više isplati da spremaju zimnicu nego da rade?

Avaz.ba

14.9.2017

Radnicima s najnižom stručnom spremom isplati se da budu na bolovanju jer za to vreme završavaju svoje privatne poslove, a plata ne može da im bude umanjena jer primaju minimalac. 

U vrijeme sezonskih poslova poput pripreme zimnice ili u jeku poljoprivrednih radova, oko deset posto zaposlenih s najnižom stručnom spremom je na bolovanju. 

- Pokušali smo sve kako bi stali na put odlascima na bolovanje iz neopravdanih razloga. Kažnjavali smo, uveli vanredni nadzor i kontrole bolovanja - rekao je direktor te ustanove Zoran Radovanović.

On je istakao da nešto više od 300 zaposlenih obavlja poslove higijeničara i servirki. Prema njegovim riječima, radnicima s najnižom stručnom spremom isplati se da budu na bolovanju jer za to vrijeme završavaju svoje privatne poslove, a plata ne može da im bude umanjena jer primaju minimalac. 
Radovanović je rekao da odlasci na bolovanje zbog pečenja paprike ili rada na njivi "nisu fer" prema kolegama, ali predstavljaju i veliku muku za rukovodstvo KC Niš. 
- Prema zakonu, do 30 dana bolovanja nemamo pravo da tražimo zamjenu, a ima slučajeva da se neko vrati na posao poslije 29 dana, radi dva dana i opet ode na bolovanje - kazao je Radovanović. 

On je podsjetio da u niškom Kliničkom centru radi 1.500 medicinskih sestara i 700 ljekara, dok je više od 700 lica zaposleno u tehničko-ekonomskom i pravnom sektoru, čiji dio su i higijeničari i servirke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.