LIFESTYLE

Manekenka podvrgnuta operaciji u kojoj je korišten 3D printer, nakon što je pala niz stepenica gdje joj je ostala rupa u glavi

Avaz.ba

14.9.2017

Manekenka Francesca Burr imala je rupu na glavi nakon što je pala niz stepenica i zadobila lomove lobanje, nosa i vilice. Deset mjeseci nakon nesreće podvrgnuta je operaciji u kojoj je korišten 3D printer i sada opet ima potpunu lobanju.

Majka je pronašla kako leži na podu, a krv joj je curila iz očiju, nosa i ušiju jer je doživjela jak udara kada je pala niz stepenice.

Imala je tri operacije tokom kojih su hirurzi uklonili fragmente tankih kostiju iz mozga. Kada se probudila iz kome nije prepoznala svoje bližnje, niti momka. Nije se sjećala ni svog srednjeg imena, razvoda roditelja ni majčinog novog partnera s kojim je u braku osam godina.

Ljekari su bili rekli roditeljima da se pripreme na najgore u novembru, ali Burr je preživjela i oporavila se. Pločicama od titana su popravili lobanju uz pomoć 3D printera.

Uprkos nevjerovatnom oporavku i danas osjeća posljedice nesreće.

- Prije sam bila ambiciozna djevojka koja je ostvarivala ciljeve, sada sam obična 28-godišnjakinja koja živi s mamom, bez posla i društvenog života, rekla je.

Ipak, vjeruje da će se ponovo oporaviti i pronaći posao. Trenutno je u vezi s momkom kojeg je upoznala u bolnici. Sebe sada zove Robogirl jer je upotrebljena savremena tehnologija na njenoj glavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.