LIFESTYLE

Film o čovjeku koji umire u mukama, dok porodica bespomoćno gleda

Avaz.ba

15.9.2017

Agonija bolesnog čovjeka prikazana u filmu, toliko je uznemirujuća da većina gledaoca film nije mogla pogledati do kraja, a i oni koji jesu viđeno nisu mogli opisati riječima.  

Kratki film koji prikazuje posljednje dane 56-godišnjeg Grega Simsa koji je 2005. godine umro od tumora na mozgu uznemirio je gledaoce, ali i javnost širom Australije i svijeta.

Ovaj film, koji zagovara eutanaziju, uistinu je uznemirujući. U njemu vidimo bolesnog Simsa u različitim fazama bolesti. U jednoj sceni Australac se toliko grči od bolova da pada s bolničkog kreveta dok njegova porodica sve to bespomoćno gleda.

Film je režirao Đastin Kurcel (Justin Kurzel), a u javnost su ga pustili australski aktivisti koji se bore za pravo na eutanaziju iz Viktorije (Victoriae). 

"Budite sigurni da je priča o Gregu Simsu istinita. Ono što vidimo u ovom filmu događa se, doduše, samo malom broju smrtno bolesnih ljudi, ali bol i patnja koju su Greg i njegova porodica proživljavali postoji i postojat će i dalje, sve dok se ljudima ne omogući da sami izaberu hoće li okončati svoj život", kazao je o filmu "Go Gentle", režiser Pol Prajs (Paul Price), piše Index.hr.

Gregova kći Nia otkrila je detalje o posljednjim danima svog oca, kako bi njegova patnja pomogla pomoći aktivistima u borbi za pravo na eutanaziju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.