LIFESTYLE

Najbolji duhovni savjeti vrhovnog sibirskog šamana: Čovjek je dijete prirode i samo ga ona može izliječiti

Avaz.ba

27.9.2017

U republici Tuvi još od drevnih vremena njeguje se šamanska tradicija. Ako želite da živite u zdravlju i blagostanju, poslušajte šta vam poručuje vrhovni šaman Karaul Dopčun.

Šamanizam je jedna od najstarijih ljudskih duhovnih praksi, koja u Sibiru postoji još od bronzanog doba. Uloga šamana u društvu bila je da posreduje između ovog i onog svijeta.


Sveta mjesta iscjeljujućih moći

Na jugu Sibira, na granici sa Mongolijom, ruska Republika Tuva dom je prastarim šamanskim tradicijama, koje od zaborava čuvaju lokalni šamani. Skrivena iza sibirskih planina, Tuva svojom jedinstvenom prirodom privlači brojne posjetioce koji tragaju za mjestima kosmičke energije, želeći da učestvuju u drevnim ritualima. Rituali u Tuvi imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi, čiji sastavni dio čine šamani. Svakodnevni život i ono natprirodno ovdje se stalno prepliću.

Pravila za srećan život i blagostanje

1. Dok šetate ulicom, kad ugledate pero koje leži na tlu, uzmite ga i ponesite kući. Stavite pero u posudicu ili na policu, a možete ga i okačiti, jer je ono moćna amajlija koju vam šalje nebo.

2. Kamenčiće prikupljene iz rijeka držite u kući, jer imaju moćnu energiju.


3. Uvijek se trudite da pomognete drugima ne očekujući ništa zauzvrat, jer i vas će nebo nagraditi.

4. Teškoće su samo privid, kao i oblaci na nebu. Ako letite avionom, vidjećete da je nebo iznad oblaka čisto i lijepo.

5. Da biste se približili snu, ponekad je dovoljno preduzeti bar jedan korak. Ne plašite se poteškoća, već ih prihvatite kao sastavni dio života i gledajte samo cilj.

6. Neka vam osnovni moralni princip bude: „Nikad neću nikome nanijeti zlo“.

7. Ne bacajte smeće u rijeke i potoke, jer ćete naljutiti vodenog duha. Ako želite da ga umilostite, bacite u vodu novčić, hljeb ili malo mlijeka.

8. Kiša… Može kontrolisati osjećanja, podsjetiti nas na bilo koji lijep trenutak života ili oprati one loše. Ako mi se desi nešto loše, izađem iz kuće i stojim na kiši. Ukoliko je napolju suho, onda stanem pod tuš.

9. Kad odlučite da nešto učinite, nikad ne sumnjajte u sebe. Naime, strah vas thera da se povlačite s pravog puta – zato je on glavni instrument svih zla. Nemojte gubiti nadu ako ne uspuhete iz prve, jer svaka mala pobheda približava nas onoj velikoj.

10. Kad žena kupuje hranu, ona kupuje buduće dane sreće za svoju porodicu. Svako novo, luhepo, zrelo i mirisno povrće ili voće jeste dan srećnog porodičnog života. Muškarac, sa svoje strane, mora obezbhediti ženi novac kako bi ona mogla kupovati ono što je najkvalitetnije. Porodica u kojoj se štedi na određenim proizvodima postaje siromašna i nesrećna, jer ušteda u hrani „štedi“ sreću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.