LIFESTYLE

Nova teorija se šiti internetom od 2003. godine: Sendvič je uzrok početka Prvog svjetskog rata!?

Teorija se pojavila nakon objave filma "Dan koji je šokirao svijet"

Autor:E. H.

5.10.2017

Atentat austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu je uzrok početka Prvog svjetskog rata, barem se tako vjerovalo do sad.  

Tačnije atentat u Sarajevu je pokrenuo niz događaja koji su doveli do eskalacije političke situacije u Evropi, koja je dovela do Prvog svjetskog rata. Međutim historičari danas predlažu sasvim novu teoriju, a ta teorija sugeriše da je jedan skromni sendvič kriv za cijelu stvar.

Naime, historičari tvrde da je ubica Ferdinanda, 19-godišnji Gavrilo Princip svratio na ručak, prije nego što je ispred restorana „Schiller's“ ubio prijestolonasljednika.

Zagovornici nove teorije ističu, da upravo odluka Principa da se zaustavi na ručak u tom restoranu dovela je njega u poziciju da puca Ferdinanda.

- Nema sendviča, nema pucnjave. Nema pucnjave, nema rata – kazao je historičar Majk Daš (Mike Dash) za „Smithsonian magazine“.

Dodao je da se ova teorija prvi put pojavila 2003. godine i da od tada privlači sve više pažnje.

- Međutim, ima nekoliko rupa u priči. To jednostavno ne zvuči istinito. Nije mi problem činjenica da je Princip svratio na ručak. Već mi je sumnjivo što je sendvič suštinski anglo-američki namirnica i teško mi je povjerovati da se nalazio na meniju u bosanskom restoranu 1914. godine – smatra Daš.

Prema njegovim riječima, ova teorija se pojavila nakon pojave britanskog dokumentarca pod nazivom „Dan koji je šokirao svijet".

- U scenariju tog dokumentarca u prvih 5 minuta se spominje da „Gavrilo Princip upravo jede sendvič stojeći ispred Šilerovog restorana – pojasnio je Daš.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.