LIFESTYLE

Riješite problem zamagljenih stakala na automobilu

Avaz.ba

10.10.2017

Kao da je začaran, provjerene su sve brtve na automobilu – a stakla su, uprkos tome, stalno zamagljena. No, kako vlaga ulazi u automobil? 

Jednostavan odgovor: ne ulazi nego je unutra – i više ne izlazi. Za to je krivac filter kabine, ako je posljednji put zamijenjen prije nekoliko godina.

Budući da je sasvim prljav, protok zraka više nije dovoljan da bi se istjerala vlaga iz automobila. Zato biste filter kabine trebali promijeniti nakon prijeđenih 15 000 kilometara.

Pri zamjeni odaberite filter s aktivnim ugljenom. Tako ćete osim peludi neutralizirati i štetne tvari. U vozilu postoje različita mjesta na koja se postavlja filter. U ovom se slučaju ono nalazi iza poklopca pretinca za rukavice u unutrašnjosti. Da biste ga mogli zamijeniti, morate skinuti pretinac za rukavice. U drugim se automobilima filter nalazi ispod poklopca motora, u području spremnika za vodu.

Za orijentaciju: spremnik za vodu nalazi se ispred vjetrobranskog stakla. 

Opasnost: ujesen se u tom području nakupi lišće s drveća pa može začepiti odvode. Kišnica se nakuplja, kroz filter i kabelske kanale prodire u unutrašnjost vozila. 

Za brzo odmagljivanje vjetrobranskog stakla okrenite prekidače za ventilaciju i temperaturu na najvišu razinu i usmjerite ih prema vjetrobranskom staklu. Zatvorite li ventilacijske otvore u sredini, gotovo će sav zrak strujati prema vjetrobranskom staklu.

Savjet

Na većini automobila čak će i neiskusni vozači sami znati zamijeniti filter kabine. Upute za zamjenu dobivate zajedno s filterom. 

Zamjena najčešće ne traje duže od pola sata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.