LIFESTYLE

Ima 77 godina, vozi traktor bolje od muškaraca, a evo zašto je još zovu "superbaka"

Avaz.ba

12.10.2017

Pavlika Jovičić (77) iz Topličke Velike Plane već 20 godina sama se bavi poljoprivredom na imanju od četiri hektara, čime je odškolovala dvije kćerke.

Pavlika ima jedno od najljepših domaćinstava u selu i pri tome je jedina žena poljoprivrednik u Toplici koja sama i bez ičije pomoći obrađuje oko četiri hektara zemlje, piše Blic. 


Kreira budžet

Osim pšenice i kukuruza, ima najbolje uređene zasade višanja i šljiva, sve poslove obavlja koristeći traktor, od koga se ne odvaja 40 godina i vjerovatno je jedina baka u Srbiji koja u osmoj deceniji zemlju obrađuje na taj način. 

Ova vitalna starica koja ne zna za umor, prihodima od zemljoradnje iškolovala je dvije kćerke, a i danas od ovog posla kreira kućni budžet. Kada joj je suprug preminuo, prije 20 godina, kompletno domaćinstvo, poljoprivreda i svi kućni poslovi pali su na njena pleća.

- Za mene nema ženskih i muških poslova, odmalena sam na njivi. Sada je mnogo lakše jer postoji mehanizacija, a nekada smo sve poslove obavljali ručno. Od traktora “ferguson 533” iz 1977. godine se ne odvajam već 40 godina - priča Pavlika.  

Iako je već duboko zagazila u osmu deceniju, za nju je svaki dan radan. Kada nema posla u polju, uvijek se nađe nešto da uradi u kući i oko kuće.

- Mislim da me rad održava jer da nije toga, ne znam kako bih izdržala dan. Nije lako, ali se još uvijek borim nekako - dodaje ona.  

Pavlika kaže da joj je velika i jedina pomoć oko poljoprivrede traktor od koga se ne bi odvojila ni za koje pare.

- Iako smo i on i ja već za staro gvožđe, još se dobro služimo. Prije bih iz kuće izašla, nego traktor da mi uzme neko - pomalo u šali priča ova baka.  

Oranje, sijanje, prskanje voća samo su neki od poslova koji su dio njenog svakodnevnog života.

- Matora sam malo, ali još se borim. Nije baš lako dok se zakači priključna mašina, kardan, da okrećeš volan u njivi, ali je to moja svakodnevnica i već sam se navikla - kaže Pavlika. 

Pun špajz zimnice

Ona ne zna za umor, ali ni za odmor, pa ponekad na njivi provede i po 15 sati da bi završila sve sezonske radove. Svako ko se bar malo razume u poljoprivredu zna koliko truda i rada treba da bi se održalo imanje, a Pavlika to bolje i uspješnije radi od većine žitelja u selu.

Da Pavliki nisu samo poslovi na njivi prioritet, pokazuje i pun špajz zimnice koju je pripremila, a tu su i uredno složena i lijepo poređana drva za ogrjev jer u Velikoj Plani, koja je na padinama Jastrepca, snjegovi nerijetko mogu dugo da potraju. 

Komšije: Nema muškarca koji bolje vozi traktor od nje

Velika Plana kod Prokuplja nekada je imala 600 domaćinstava, a sada je ostalo oko 300, i svi se uglavnom bave poljoprivredom. Mještani o Pavliki imaju samo riječi hvale.

- Sa traktorom tanjira voće, prska i podriva. Nema muškarca u selu koji bolje vozi traktor od nje, a o njenoj volji i upornosti i da ne pričam - kaže komšinica Stanka Stevanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.