LIFESTYLE

Većina država svijeta dobila je imena po ove četiri stvari

Avaz.ba

20.10.2017

Jeste li se ikada zapitali kako je neka država dobila ime?

Engleska, naprimjer? Baš kao i mnoge druge države i ona je svoje ime dobila po plemenu koje je područje današnje Engleske naselilo još u 5. vijeku, a zvalo se Angles.

Zapravo, gotovo svaka država na svijetu dobila je svoje ime po jednoj od četiri stvari: po plemenu, po karakteristikama krajolika, po opisu ili po nekoj poznatoj osobi, piše Telegraph.

Imena plemena

Gotovo trećina država nosi ime prema nekom plemenu koje je davno nastanjivalo njeno područje. Francuska je tako nazvana prema plemenu Franci koje je osvojilo zemlju u Srednjem vijeku, Vijetnam je dobio ime po Vietsima s juga, Avganistan po narodu Avghan, Tajland se odnosi na etničku grupu Tai, dok je Rusija svoje ime dobila po srednjevjekovnoj riječi Russi što u prevodu znači ljudi zemlje.

Istaknute historijske ličnosti

Od svih država koje su nazvane po poznatim istorijskim osobama samo jedna nosi žensko ime, a to je karipsko ostrvo Sveta Lucia koje je ime dobilo 1625. godine po katoličkoj svetici Luciji poštovanoj u Srednjem vijeku. Kolumbija je pak svoje ime dobila po poznatom istraživaču Kristoferu Kolumbu, Filipini su nazvani po španskom kralju Filipu II., Saudijska Arabija po ratniku i aristokratu Emiru Muhamadu bin Saudu, dok su Sejšeli svoje ime dobili po francuskom ministru finansija Žan Moro Sešelu tokom 1700-ih godina prošlog vijeka.

Karakteristike predjela

Četvrtina država svijeta dobila je ime prema specifičnostima koje ih razlikuju od drugih. Island je tako dobio ime po ledu, a vjeruje se da mu ga je dao norveški Viking 856. godine prije nove ere. Ostrvska država Haiti dobila je ime iz jezika Taino, a označava brdovitu zemlju, dok ime ostrva Barbados u prevodu s portugalskog jezika znači bradati, a opisuje dugačko korijenje tamošnjih stabala.

Lokacija

Procjenjuje se da je ukupno 25 država svijeta nazvano prema specifičnoj lokaciji na kojoj se nalaze. Australija označava “nepoznatu južnu zemlju” koju su tako nazivali antički Grci, a samo ime Australija dao joj je engleski kartograf Metju Flinders. Norveška označava “sjeverni način” a prvi put to ime su koristili anglosaksonci 880. godine. Država Japan je, pak, dobila ime po riječi Nippon koja označava “zemlju izlazećeg sunca”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.