LIFESTYLE

Upoznajte Golijata - najvećeg pauka na svijetu

Avaz.ba

28.10.2017

Mnogi ljudi imaju strah od pauka, međutim, postoji jedna vrsta koja je daleko zastrašujuća od ostalih... Upoznajte Golijate!

Dobra vijest za sve one koji imaju fobiju od bilo kakve vrste pauka je da pauk Golijat ne nastanjuje naše prostore i da se nalazi samo u kišnim šumama Južne Amerike.

Evo nekoliko interesantnih činjenica o njima:

Najveća na svijetu

Golijat tarantula je najveća na svijetu i može da dostigne raspon nogu do 30 centimetara, masu od oko 170 grama, a dužinu tijela 12 centimetara.

Međutim, uprkos svom jezivom izgledu, pauk Golijat vas neće napasti, jer je uglavnom pitom.

Ženke žive duže

Dok tipična ženka Golijata živi između 10 i 15 godina, pa nekad čak i 25, njen muški kolega živi samo tri do šest godina.

Borba mužjaka

Prema Spiders Worldu, mužjake privlače miris i hemikalije koje ženka emituje. Ukoliko se na jednom mjestu nađe više mužjaka, vrlo često će se agresivno boriti jedni s drugima kako bi se parili sa ženkom. Međutim, ženka je ta koja donosi konačnu odluku, budući da je vrlo izbirljiva.

Smrt nakon parenja

Mužjaci Golijata uglavnom uginu nekoliko mjeseci nakon parenja sa ženkom. 

Porodica Tarantula

Pauci golijati klasificirani su kao Theraphosa blondi i pripadaju klasi paukolikih zglavkara, migalomorfi i familiji tarantula. To ih čini tarantulama, koje su veće i prekrivene dlakama.

200 beba

Ženke Golijata mogu da izlegu i do 200 jajašaca odjednom, a mladunče će stići osam sedmica nakon parenja. Ženke obično jedu više od mužjaka, jer nakon parenja prestaju da jedu.

Bodljikave dlačice

Pauci Golijati mogu da "ispaljuju" sitne bodljikave dlake kada se osjete ugroženo. Ove dlake mogu da iziritiraju kožu i naprave veliki problem ukoliko dođu u dodir sa očima, nosom i ušima.

Uglavnom bezopasni

Jedino kada će vas Golijat napasti svojim dlačicama je kada se osjeti ugroženo. Ukoliko mu ne stajete na put, nemate čega da se plašite. Oni vole da budu sami.

Iako spadaju u otrovne pauke, oni će rijetko ubrizgati otrov prilikom ugriza, osim ako ne idu u lov. Ukoliko se desi da ujedu i pritom ubrizgaju otrov, to će uzrokovati bol i manji otok.

Jedu crve

Golijata prati jedan čudan nadimak, a to je "jedač ptica". Iako se ishrana ne bazira na ptičijem mesu, nije rijetkost da ovaj pauk pojede po nekog kolibrija. Ipak, najviše vole crve, guštere, žabe, a ponekad i zmije.

Loš vid

Pauci Golijati, kao i mnoge tarantule, imaju užasan vid. Umjesto vida, oni koriste vibracije koje osjećaju kroz zemlju. Kada osjete vibraciju, oni će opipati svoj plijen i ubrizgati mu otrov.

Tri vrste

Naučnici iz Sao Paula su tokom svog istraživanja u Peruu zabilježili tri nove vrste pauka Golijata.

Regeneracija

Golijat može da proizvodi novu kožu, a isti proces mitarenja koriste i za regeneraciju izgubljenih udova.

Cijeli proces traje nekoliko sati. Golijat samo poveća pritisak tečnosti u svom tijelu kako bi izbacio dio mrtvog uda, zatim ponovo pumpa tečnost dok ne nastane čvrst ud.

Vrlo ukusni

Pripadnici veneceluanskog Piaroa plemena tvrde da su Golijati prilično ukusni, a njihova djeca od najranijeg uzrasta uče da ih love.

Zvuk zvečarke

Golijati proizvode glasan, šumovit zvuk poput zvečarke koji im pomaže da uplaše neprijatelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.