LIFESTYLE

U jednom izraelskom baru žene imaju 25 posto popusta ako im je ciklus u toku: Ne želimo znati kako to provjeravaju!

( A. Nalbantjan

Avaz.ba

29.10.2017

Bar u Jafi kraj Tel Aviva došao je na originalnu ideju da daje popuste od 25 odsto za svaku ženu koja kaže da ima mjesečni ciklus.

Moran Barir i Dana Etgar koje su pokrenule tu inicijativu kažu da žene imaju mjesečni period četvrtinu života i da zaslužuju bar toliki popust za jednu noć.

- Čitava ideja je da se da popust, posveti pažnja, počasti neko, da se kaže ‘svjesni smo specijalne situacije u kojoj ste upravo sada i hej, želimo da ti učinimo uslugu - izjavila je Barir za izraelske medije. Na ideju je došla u samom baru "Ana Lulu".

- Sjedila sam u baru i naručila vino. Barmen nije mogo da se sjeti da li sam tražila crno ili bijelo, pa sam mu jedostavno rekla: "Ovako ćeš zapamtiti: Ja imam ciklus, pa mi donesi crveno" - ispričala je Barir.

Čitava stvar može da izgleda kao trik, ali također može da se smatra dijelom šireg globalnog trenda, navode izraelski mediji.

- Izvan početne djetinjaste neprijatnosti, jer tako je sa svim što je povezano s tijelom, mi želimo da govorimo o važnoj stvari. Nema platforme za bavljenje temom menstruacije i nema legitimiteta u javnoj sferi za diskusiju, a da ljudi odmah na odgovore: Joj zašto pričaš o tome? - rekla je Barir, izrazivši nadu da će o tome i muškarci slobodnije razgovarati.

Za početak 25 posto popusta će se davati od ponedjeljka do srijede i subotom. Popust se daje od sinoć, a uključuje i nastup stand-ap komičara. Takozvani popust "Bloody Hour" će se davati na bazi povjerenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.